English Начало Контакти

Специални оферти

Практикантска борса на катедра „Текстилна техника” в ТУ

Един от сериозните проблеми, с които се сблъсква модната ни индустрия през последните години е липсата на квалифицирана работна ръка. Особено голяма е нуждата от специалисти, които да заемат позиции в средното ниво на управление на шивашките фирми като технолози, ръководители производствени единици, организатори на производството и т.н. Логично е подходящи хора за тези позиции да се търсят сред младите текстилни инженери, които се подготвят във висшите училища. Логично е, но за съжаление връзката между университетите и бизнеса бе прекъсната преди години. Позабравени бяха практиките и стажовете в производството, а бъдещите работодатели не се интересуваха много какво и как се изучава в специалностите, обучаващи кадри за тях. В резултат, много млади хора не започват да работят това, за което са учили, а работодателите не намират кадри, които да се обучават и развиват в производствените предприятия.

Една възможност търсещите и предлагащите работа да срещнат своите интереси са така наречените практикантски борси. Такава борса за трета поредна година организира и катедра „Текстилна техника" на Техническия университет - София. Тя ще се проведе на 20 април от 10 ч. в зала 4110 на Техническия университет в София. Това е чудесна възможност за създаване на връзки между младите текстилни  инженери и работодателите от модната индустрия у нас. Фирмите имат възможност да представят дейността си и потребностите си и да се срещнат със студенти - бъдещи бакалаври и магистри от катедрата, които желаят да проведат специализираща практика при тях, а защо не и да останат на работа.

За повече подробности може да се свържете с инж. Михаил Панчев, тел. 02/965 38 80, e-mail: mpanchev@tu-sofia.bg.

Помощ за ТУ

Учебният шевен център на катедра „Текстилна техника" в Техническия университет притежава остаряла техника и не може да обучава в конкурентна среда младите специалисти. Ако катедрата разполага с 40-50 000 лева може да оборудва модерна база за обучение с така необходимите подлепваща преса и съвременни, високопроизводителни шевни машини - прави, оверлози, покривни. А такава сума може лесно да бъде събрана. Достатъчно е поне 200 фирими да отделят от своя бюджет по 200-250 лв. Фирма И.Н.А. трейдинг първа поде инициативата за дарение под формата на частично финансиране за покупката на гладачна техника и на шивашки материали - ножици, сантиметри, гарнитури, крачета, пинсети. Добър повод и място за подпомагане на Учебния шевен център е третата годишна практикантска борса.