English Начало Контакти

Специални оферти

Плоският данък намалява рязко дохода по граждански договори

 

Управляващите премахват нормативно признатите разходи за ред професии

Цветелина Соколова, Юлиана Бончева

Ден след новината, че всички доходи ще се облагат с единна ставка от 10%, дойде и "уточнението", че отпадат нормативно признатите разходи, с които сега се намалява сумата за облагане. Това съобщи вчера зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.
Идеята за плоския данък означавала единна ставка, без други условия около нея. Няма да има и необлагаем минимум. Това на практика означава, че големи групи от населението ще трябва да внасят в хазната по-големи суми, независимо от падането на данъците.
Отпадането на нормативно признатите разходи ще засегне всички, които получават доходи по граждански договори, взимат хонорари, ренти и наеми. В момента земеделските стопани и всички, които преотстъпват авторски права, вадят от облагаемия си доход 70% разходи и после пресмятат дължимия данък. Рибарите и тези, които имат доходи от горско стопанство, сега имат 60% признати разходи. Засегнати ще са също актьори и певци, които приспадат 50% от дохода си преди облагането. Хората със свободни професии сега имат 35% признати разходи, а шефовете на предприятия, които взимат пари от участието си в контролни или управителни органи - 10%. Доходите от наем сега също се намаляват с 20%. Ако идеята на управляващите се приеме, всички тези разходи няма да се приспадат от облагаемия доход и върху тях ще се плащат десятък. Сметките показват, че ако например сега един актьор от участието си в представления вземе 7000 лв. за една година, 50% или 3500 лв. му се признават за разход. Върху останалите той ще плати 230 лв. данък. Ако се приемат промените обаче, същият актьор ще трябва да внесе в хазната 700 лв.
Според финансиста Емил Хърсев още не е ясно какво точно имат предвид управляващите с изказването, че отпадат нормативно признатите разходи. "Законът е за облагане на доходите, а не на разходите", каза Хърсев. Той обаче подчерта, че вероятно става дума за заместване на нормативно спуснатите разходи с доказване на реални разноски. "Ако идеята е всеки да си води счетоводство и да доказва истински разходи, вместо да се приспадат еднакви проценти на калпак в определени категории свободни професии, аз я приветствам," заяви финансистът.
Заради отпадането на необлагаемия минимум, премахването на нормативно признатите разходи и изсветляването на доходите управляващите не очакват празнота в хазната от приходите от ДОД догодина, обясниха депутати.
Хората с доходи между 200 и 350 лв., които ще бъдат засегнати негативно от въвеждането на плоския данък, са между 800 000 и 1 милион, съобщи зам.-председателят на социалната комисия Петър Мръцков от БСП. Затова тези от тях, които работят в бюджетния сектор, ще бъдат компенсирани с вдигане на заплатите от 1 януари с размера на допълнителния данък, който трябва да платят. За работещите в частния сектор проблемът ще бъде решаван в рамките на социалния диалог.