English Начало Контакти

Специални оферти

Добри обноски за добър бизнес

Тема : Какво да облека / облеклото като част от нашия имидж /

Вече не само жените се колебаят дълго пред гардероба - какво да облечем е една от видимите прояви на съвременната социална несигурност. Дължи се на стремежът на хората да са красиви, желанието да се харесаш на другите, да получиш тяхното одобрение и да намериш своята половинка. Като добавим и редица писани и неписани правила ще разберем причините за продължителното си колебание пред гардероба всяка сутрин.

Казват, че неподходящите дрехи са като неграмотното изказване - веднага правят впечатление. Външният вид е особено важен днес в територията на конкурентната бизнес среда. Но дрехите „говорят" и за нашето настроение, характер, навици, интелектуално ниво, традиции, комплекси. Ако дамите искат да разглеждат идеите, а не тялото им, да не обличат къси поли и прозрачни блузи. Ако искаме да ни приемат сериозно, трябва да приемем обличането сериозно. Когато стоим пред гардероба и се чудим какво да облечем, първо трябва да си отговорим на въпроса  "Какво искат да видят другите в мен?". Всички с които се срещаме през деня - служебно или лично, ще направят преценки за нас и от облеклото. Начинът на обличане  съчетава личен вкус, култура, възраст, длъжност, политика на фирмата. Ако искаме да подражаваме на Ерин Брокович от едноименния филм, може да бъдем предприемчиви, упорити и да довеждаме нещата до край, но не и да копираме начина й на обличане.

За облеклото в бизнеса има едно правило - обличайте се така, както искате да се отнасят с вас. Дрехите в офиса, трябва да са непретенциозни, но изискани, да не са със "смела"  кройка или цвят, и да не са в дисхармония с личността ви. За някои професии дори е възприето определен стил облекло. За адвокати, банкери, инвеститори, финансисти бизнес облеклото е в класически стил. Посланието е авторитет, доверие и  компетентност. Ще доверите ли парите си на банка, чиято служителка ви посреща със зелен маникюр, прозрачна фланелка, дъвче дъвка и шляпа с чехли?

 

Да сте добре облекчени е знак за уважение към домакините, когато сте поканени на парти. Домакините са длъжни да подскажат на гостите си какво да облекат,  ако това не е отбелязано в поканите. Дамите, за парти в градината, де не обуват обувки с високи токчета. Шапката, като аксесоар към тоалета е подходяща до 18 часа, а ръкавиците се свалят преди хранене.

В бизнес облеклото  ризите с къси ръкави не са подходящи към костюм и вратовръзка. Сакото може да се свали в офиса, но мъжът трябва да е винаги с него по време на среща. На делови обеди и вечери, ако домакинът свали сакото си, гостите могат да го последват. Мъжете да не забравят, че под ризата не се носи фланелка или потник - зиморничавите да свикват. Правилата в компанията определят дали служителите й да обличат сако или не и температурата и сезона не са фактор, който може да ги промени. Не е прието в деловия свят да се носят къси панталони, чехли и сандали на бос крак. Чорапите за дамите в бизнеса за задължителни, но не мрежести или цветни.Най-добрият избор за мъжете са едноцветни чорапи, с цвета на обувките или  подходящ цвят между панталона и обувките. Не трябва да се вижда част от крака в седнало положение.

Вратовръзката се смята, че е единствената изразителна украса към костюма, с която мъжете демонстрират своята индивидуалност. Внимателния избор на цвят и десен могат да допринесат за елегантен, бизнес или официален външен вид. Вратовръзката е задължителна за коктейли, приеми, бизнес обеди и вечери. Класическа папийонка се носи към официално облекло, какъвто е смокингът. Копчета за маншети на ризата винаги са знак за елегантност и стил. В зависимост от дизайна могат да се носят през деня, към вечерно официално облекло и абсолютно задължителени за смокинг риза. Когато искате да имате професионален имидж, не забравяйте да обърнете внимание и на детайлите - на аксесоарите, бижутата, парфюма, грима, на чантите за бизнес, чадъра  и куфарите за пътуване.

От гледна точка на бизнеса днес не е трудно да сме облечени елегантно. Много фирми приемат неформалното облекло и дори отричат костюма но степента на . непринуденост и неофициалност в облеклото зависи от важността на контактите. За да сме облечени винаги подходящо може да следваме някои лесни правила, които никога не излизат от мода:

1.Да носим дрехи, в които изглеждаме добре, не са тесни, къси, прозрачни или широки. 

2. Да изхвърлим старите и износени дрехи.

3. Да се обличаме подходящо за длъжността или за събитието.

За да се облечете, за да видите или за да поръчате колекцията за следващия сезон - посетете BGate - 2008 !

Автор : Марияна Манолова