English Начало Контакти

Специални оферти

„Франчайзингът е изпитан и печеливш модел"*

 

"В България до момента няма закон за франчайзинга. Ако страната ни не излезе скоро с проект, моделът ще бъде наложен от ЕС, където вече се работи по общоевропейски закон за франчайзинга."

"Българинът обича да опитва нови неща, още повече че хората вече пътуват много и познават добре част от световните и европейски вериги. Така че за тях ще има пазар - опитът сочи, че всички, които влязат на нашия пазар, започват да се развиват добре. "

Това споделя пред журналист на сп. " ХоРеКа", г-н Валентин Кръстев, маркетинг директор на Българската франчайзингова асоциация.

Неговото мнение е , че перспективите за развитието на франчайзинговата схема у нас са много добри. Засега особено успешно се развива ресторантската сфера - моделите на KFC, McDonalds, Happy Bar&Grill, са много успешни Същото се отнася и за кафе веригите - тук вече са Onda, Coffeeheaven, Costa Coffee и др. Съвсем скоро се очакват "Старбъкс", както и английската "Ревива", която е популярна със своите високовитаминозни сокове и залага на здравословни, нискокалорични, екологично чисти продукти.

Основният недостатък при франчайз модела остават таксите, които никак не са малки. Най-вече това смущава франчайзингополучателите. Но брандът е име, в което е инвестирано и което е градено с много години. То е символ за качество и за него се плаща.

Франчайзингът е много либерална и гъвкава форма на управление. При него собственикът сам ръководи бизнеса и взима решенията, а големият му плюс е, че е подкрепен от бранда. Франчайзингодателят много рядко се меси в работните решения. Тези отношения се основават на изключителното доверие между двете страни. Целта е да се постигне win-win моделът, тоест печалба и за двете страни. Така бизнесът печели и се развива по-добре.

Ако пазарът е добър и отношенията между двете страни са коректни, моделът е успешен в много голяма част от случаите. В световен мащаб цифрите сочат 85% успех срещу 15% фалити.

Не трябва да се забравя, че франчайзингодателят предлага изпитан и стабилен бизнес, но много важен е и получателят. Ако той е проактивен, ако работи усърдно и прави нещата правилно и по изискванията на франчайзингодателя, шансовете за успех са много по-големи.

* Текстът е със съкращения

Автор: Ани Коджаиванова

П.С. БАПИОТ ще проведе семинар по темата специално за фирмите в шивашката индустрия в началото на 2009 г.