English Начало Контакти

Специални оферти

"Моловете ще се броят наесен"*

 

Модата на моловета се разпали през последните няколко години. Днес десетина от тях работят, а още няколко десетки се планират, строят или довършват. Конкуренцията между новите търговско-развлекателни центрове вече е факт.

И докато в началото инвеститорите заемаха позицията на силните и диктуваха правилата - условията по договорите и ценовите нива, сега те трябва да се съобразяват с търговците и да ги примамват с апетитни отстъпки. Иначе рискуват въобще да не проработят.

Оказва се, че не е задължително търговският център да е построен и напълнен с наематели, за да е успешен. Типичен пример е "Пфое Мол" във Варна, който беше първият работещ център от подобен тип в града. След като в града заработи прекият и единствен засега конкурент - "Мол Варна", част от наемателите на центъра поискаха предоговаряне на условията и промяна на наемните нива. Според фирмите от "Пфое Мол" мениджмънтът не е успял да се справи с управлението на центъра, не е прилагал ефективна реклама и в крайна сметка се е стигнало до отлив на клиентелата. В резултат : от началото на септември центърът има нова управа.

Класическата причина търговците да напускат моловете е недоволството от резултатите. Често молът се проваля заради сбъркана локация или търговски микс.

Другата основна причина се крие в самите наематели, някои марки се оказват просто неустойчиви. Липсата на достатъчно финансиране на марката, лошото управления на франчайзинг модела - някои компании просто не успяха да се справят.

А истинската конкуренция предстои, тепърва на пазара навлизат международните гиганти, които от години правят молове и имат доказали се концепции. Ситуацията се нажежава и от кризата, която прави все по-труден достъпа до финансов ресурс и спира инвестиционните намерения.

Първите, които ще усетят натиска, ще са комплексите, които вече работят. Специалистите очакват отлив от центровете, които са с грешна концепция или с неефективен микс от наематели. Сред най-застрашените са проектите на инвеститори, които нямат дългогодишен ноу-хау, а растат и узряват заедно с пазара.

Сред тях ще са и работещите в момента "Мол София" и "Мол Варна" например. Само до две-три години те ще са изправени пред конкуренцията на комплекси, в които най-малкото ще има магазини на невлезли у нас все още световните марки.

На пазара в момента се оферират около 30 мола. Ако всеки от центровете има средно по сто магазина, това означава, че се търсят наематели за 3 хил. магазина. От друга страна, по данни на консултантите магазините трябва да бъдат разпределени между не повече от 250 компании. Единият вид от тях са сега влизащите международни марки, които търсят и избират най-големите магазини в най-добрите проекти. Другата основна група търговци са българските представители или франчайзинг партньори на чуждите марки, за които сега е времето да се възползват и направят широка мрежа в моловете. Разминаването между търсене и предлагане на свободни площи поставя търговците в по-силната позиция. Вече те диктуват правилата.


* Изт. http://www.dnevnik.bg/   - автор Зорница Маркова

/ Текстът е със съкращения /