English Начало Контакти

Специални оферти

VIES декларацията улеснява доставчиците при определяне кой в ЕС да плати ДДС

VIES декларацията улеснява доставчиците при определяне кой в ЕС да плати ДДС
VIES декларацията е един от новите видове документи, въведени в документооборота на стопанските субекти, свързан с регистрирането и отчитането на доставките за целите на облагането с ДДС. Дефиниция на понятието е дадена в §1, т.44 от ДР на ЗДДС, в сила от 1 януари 2007 г. В него документът е определен като "обобщена декларация, използвана за целите на контрола и обмена на информация между държавите членки".

Името на декларацията представлява абревиатура от наименованието на европейската информационна система за обмяна на информация и данни между данъчните администрации на държавите членки относно функционирането на данъка при вътреобщностната търговия - VIES от (Value Added Tax Information Exchange System). Това е електронна система за обмяна на база данни по ДДС между тези администрации, която има за цел да осигури ефективно събиране на данъка чрез контрол върху начисляването му при вътреобщностните транзакции. Създаването на такава система има задачата да осигури спазването на един от основните принципи, заложени в европейските директиви в областта на косвеното облагане - принципът "държава на местоназначението" при облагането с ДДС на вътреобщностните доставки. В съответствие с този принцип облагането с данъка следва потреблението на стоките и услугите и се извършва в държавата членка, където те се доставят.

Това налага въвеждането на режими за облагане, схемата на които излиза извън традиционните схеми за функциониране на данъка, според които той се начислява от доставчика. За да бъде спазен принципът "държава на местоназначението", при много от доставките от вътреобщностната търговия европейското данъчно законодателство възлага задълженията за начисляване на данъка на получателя на доставката. Той дължи данъка в размера и условията на държавата членка, където е регистриран за целите на облагането. Данъкът се начислява с протокол и като се посочва в справката си декларация по ДДС за съответния данъчен период. Доставчикът от своя страна не начислява данък за доставката си, но я декларира във VIES декларацията си. Съпоставката на данните от двата документа дава възможност на данъчните администрации на страните членки да проверяват и потвърждават данните, декларирани от данъчно задължените лица независимо от данните, посочени от тези лица в справките им декларации за ДДС и в дневниците им за покупки и продажби. Освен това VIES декларацията дава възможност да се проверява валидността на данъчните идентификационни номера по ДДС на участниците в търговския обмен при вътреобщностната търговия, да се обобщават и сверяват стойностите на доставките от България към другите държави - членки на ЕС, и обратното - от тях към България. Информация за данъчните идентификационни номера на европейските фирми, известни с абревиатурата VIN (от VAT Identification Number), може да бъде получена от сайта на НАП или на сайта на ЕС (htt://ec.europa./taxation_customs/vies/en/vieshome.htm).

Валиден VIN е регистрационният (идентификационен) номер на лице, което към датата на възникване на данъчното събитие, по повод на което ще му се издава фактура за ВОД, е регистрирано за целите на облагането с ДДС в държавата членка, издала този номер.

Валидността на предоставения VIN на всеки контрагент от ЕС следва да се проверява и непосредствено преди извършване на доставка за него. В случай че това лице не е регистрирано за целите на облагането в държава членка, към извършената за него доставка няма да е приложима нулевата данъчна ставка.

Декларациите се подават до 14-о число, включително на месеца, следващ данъчния период, за който се отнасят (чл.125, ал.5 от ЗДДС). Те се подават в съответната компетентна ТД на НАП лично от деклариращия или от упълномощено от него лице. Декларирането се извършва на хартиен и на магнитен или оптичен носител (чл.117, ал.6 от ППЗДДС). Данните от VIES декларацията на хартиен носител следва да съвпадат с данните, подавани на магнитен или оптичен носител. При установяване на несъответствие между данните във VIES - декларация с тези на магнитния или оптичен вариант на отчетните регистри по чл.124 от ЗДДС, подателят се поканва да отстрани несъответствията в 14-дневен срок (чл.118, ал.7 от ППЗДДС). Обстоятелствата по посочената алинея се удостоверяват от НАП със съобщение. При наличието на такива обстоятелства VIES декларацията се счита за подадена само след отстраняване на несъответствието и подаване на нова коректна декларация. Декларациите може да бъдат подадени и по електронен път при спазване на съответните условия и реда, предвидени в ДОПК.


VIES декларация подават всички регистрирани по ЗДДС лица, които в даден данъчен период са осъществили вътреобщностна/ни доставка/ки на стоки (ВОДС), доставка на услуга по чл.21, ал.3 и чл. 22-24 от ЗДДС с място на изпълнение на територията на друга държава членка, както и доставки в качеството на посредник в тристранна операция, получатели на които са регистрирани по ДДС лица от други държави членки. В изменението на чл.117, ал.4 от ППЗДДС е посочено, че данните за доставките на стоки и услуги, получатели на които са нерегистрирани по ДДС лица (включително дистанционните доставки), не се включват във VIES декларациите. В тях не се включват и безвъзмездните доставки, предоставени от регистрирани по ЗДДС лица за лица, установени на територията на други държави членки, чийто обект са стоки, при придобиването, вноса или при производството на които не е ползван пълен или частичен данъчен кредит.