English Начало Контакти

България в ЕС

Кредитите в евро за фирмите може да поскъпнат

 

Кредитите в евро за фирмите може да поскъпнат, след като Европейската централна банка взе решение да повиши основната лихва в еврозоната до 1,50%. Това прогнозира в четвъртък шефът на Пощенска банка Антъни Хасиотис. Според него финансовата стабилност в България скоро ще накара рейтинговите агенции да повишат оценката си за страната. Това би трябвало да доведе до намаляване на банковите лихви в левове.

Има обаче обратна сила, която ни притиска и това е еврото, обясни експертът. Затова неговата прогноза за лихвите съвпада с тази на управителя на БНБ Иван Искров - до края на годината няма да има чувствителен спад.

Гръцката криза не ни влияе отрицателно, категоричен беше Хасиотис. Той прогнозира, че накрая, като се дръпне чертата, ще стане ясно, че българските фирми са спечелили от нея.

Междувременно "Райфайзенбанк" публикува месечния си икономически обзор. Според него през първото тримесечие растежът на икономиката е 1,5% в реално изражение спрямо година по-рано. Износът нараства с 25,8% на годишна база, но вътрешното търсене се свива с 1,6% спрямо същия период на 2010 г. Отчитайки инфлацията, покупателната способност на заплатите е намаляла, което задържа потреблението, пише вестник "Труд".

Число на деня

1,50% стана годишната лихва в еврозоната, след като в четвъртък Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши показателя с 0,25 процентни пункта. Увеличението е второ за годината и цели овладяване на инфлацията в еврозоната, която през юни достигна 2,7% на годишна база при "таван" на ЕЦБ от 2%.