English Начало Контакти

България в ЕС

Брюксел прогнозира ръст на българската икономика от около 1,4%.

Българската икономика се е съживявала сравнително бавно през 2010-2011 година с размер на брутния вътрешен продукт за последното тримесечие на изминалата година около 3%, като по този начин икономическият ръст на България остава под върховата си стойност от 2008 година, съобщава в свой доклад Европейската комисия.

Очаква се за цялата 2011 г. българският икономически ръст да възлезе на 1,8%. Въпреки занижените прогнози за еврозоната, не се очаква България да изпадне отново в рецесия през 2012. Все пак икономическият ръст ще бъде по-нисък от очаквания досега растеж.

От 2,3% през есента икономическите прогнози на ЕК за България са занижени на 1,4%. Фирмената задлъжнялост започва да намалява, както и зависимостта на финансовия сектор от външно финансиране.

Финансовият сектор остава стабилен, очаква се постепенно възстановяване на потреблението и стабилизиране на трудовия пазар. Като основен риск за България се посочва продължавашия стрес на финансовите пазари, който може да забави възстановяване на потреблението и инвестициите.

Прогнозата на Брюксел се разминава със заложените 2,9 % ръст на икономиката, заложени в бюджета за 2012 г. и с повечето оценки на независимите организации за анализ на икономиката.

17-те страни от Еврозоната ще преживеят лека рецесия тази година. В последните си прогнози ЕК предвижда свиване с 0,3% в икономиката на еврозоната. Неочакваното спиране на икономическото възстановяване в края на 2011 г. се очаква да продължи и през първите две тримесечия на тази година.