English Начало Контакти

Информация за проекти

Завърши втората част семинари по проекта SEETAL на EURATEX

 

На  18 - 20 юни 2008г. в Истанбул се проведе втората част семинари по програма SEETAL, по инициатива на EURATEX. Разгледаните теми бяха:

  • - „Международна търговия : данни и статистика"
  • - „Бизнес етика, фирмена и социална отговорност"
  • - „Социален диалог"
  • - „Патентни права и закони"

На семинара присъстваха представители на текстилните и кожарски асоциации и браншови организации от новите страни членки на ЕС - Хърватска, България, Румъния, както и Турция в качеството си на евентуален бъдещ член на ЕС.

Експерти от EURATEX и лектори от професионалния екип на WORKSHOP запознаха присъстващите с последните разпоредби и регламенти, защитаващи интересите и правата на фирмите в бранша. На участниците бе разяснена изключителната важност от поддържането на постоянен диалог и сериозни комуникации между международните асоциации. Липсата на информация не оправдава, но обославя ръководните пропуски и грешки. Близкото сътрудничество между националните асоциации и EURATEX бе посочено като една от предпоставките за реално разрешение и подобряване на международното бизнес развитие на фирмите от текстилната индустрия.

Г-н Густаво Гонзалез - EURATEX - посочи социалния диалог като основата на Европейския  социален модел и един от най-важните методи за влияние върху пазарната икономика. Той прикани новите държавите -членки на ЕС да се стремят към непрестанна обмяна на опит и идеи и работа по съвместни взаимоизгодни проекти.

Г-н Гонзалес изтъкна ролята на допълнителната квалификация и ползата от непрестанното професионално обучение като подкрепи тезата си с конкретни примери за натрупване на положителен управленски и бизнес опит от международни програми за размяна на студенти като Ерасмус, Леонардо да Винчи и т.н.

Друга тема, която предизвика редица засилени дискусии, засегна интелектуалната собственост, патентните права и защита от конкуренцията. Г-жа Стефани Лю Бер от EURATEX, представи законовите разпоредби в ЕС и нуждата от цялостна промяна на фирмената бизнес етика. Всяка година фирмените загуби, предизвикани от продажбата и разпространението на „пиратски" изделия, варират между 100 - 200 Милиарда Евро, а работните места намаляват с приблизително 100 000.

По официални данни, само през 2002г. производството на фирмени копия се е увеличило с 900%, сравнено с резултатите от 1998г. През изминалата 2007г. в EURATEX са регистрирали изработването и разпространението на повече от 18 Милиона „пиратски" продукта!!! Китай се нарежда на първо място сред производителите на стоки-менте със 63,7% от общото производство , следвана от Турция  - с 10,6 %.

Г-ца Лю Бер разясни необходимостта от защита чрез патентоване на марката, не само в европейските рамки, но и на международния пазар. Заплащане на патент в една страна не предпазва от риска за производство на копия на изделията в други държави. За момента международната пре-регистрация на марката остава най-добрият възможен вариант за защита.  Г-ца Лю Бер призова към ефективно сътрудничество между регионалните патентни офиси и обеща пълно съдействие от страна на EURATEX  и европейската администрация.

Участниците от БАПИОТ обсъдиха с членовете на EURATEX възможностите за организиране на бъдещи съвместни семинари за българските компании по теми, полезни за тяхното развитие и успешен бизнес в условията на ЕС.

Източник: БАПИОТ