English Начало Контакти

БАПИОТ и неговите членове в пресата

Текстилният бранш оцеля от Китай

 

Дневник, Стр.XVI

четвъртък, 20 април 2006 г.

Секторът на облекла и текстил в България успя да устои на китайската инвазия през миналата година и макар и с някои трудности запази позициите си на международните пазари. Това показват актуалните данни на Българската асоциация на производителите и износителите на облекла и текстил за вноса и износа на облекла и текстил за миналата година. Добрата новина за бранша е, че общият износ е намалял едва с 0.8 на сто спрямо 2004 г., обясни председателят на асоциацията Петко Шишков. Общият обем на изнесената продукция е за над 3.26 млрд. лв., докато през миналата година експортът е бил за над 3.29 млрд. лв. В номинална стойност намалението е за близо 25 млн. лв.

Действително браншът успя да преодолее първоначалния шок на китайската инвазия и намери мястото си в незаетите ниши. Това обясни мениджърът на производителя на облекла със собствената марка "Етере" - "Вени стил", Веселин Славчев. По думите му фирмите са се насочили към производството на по-малки серии на по-високи цени, които се продават и на по-платежоспособни клиенти.

В номинална стойност най-големият спад е в групата на облеклата от трикотаж и той се изчислява за близо 85 млн. лв. За сметка на това обаче данните показват, че този спад се компенсира от износа на нетрикотажните облекла и плюсът в тази група е с около 50 млн. лв. повече от миналата година. Причината за спада в износа е фактът, че азиатските страни като Китай, Индия и др. са най-големият производител и износител за ЕС на трикотажни облекла. Втората група, която бележи най-голям спад, е тази на изкуствените и синтетичните нишки, като през 2005 г. износът е с над 18 млн. лв. по-малко, а целият износ се изчислява на над 102 млн. лв. Третата най-изоставаща група се определя като "други текстилни артикули за конфекция" и техният износ е намалял с близо 10 млн. лв. в сравнение с предходната година. Общият износен обем е за почти 77 млн. евро.

Общият внос на текстил и облекла в България за миналата година се изчислява на 2.656 млн. лв. и това е с близо 30 млн. лв. по-малко от предходната година. Търговският баланс за миналата година е положителен е се изчислява на 608.4 млн. лв.

Експертите на асоциацията правят извода, че секторът все още се нуждае от сериозни инвестиции. За периода от 2000 до 2004 г. чуждите инвестиции са 316 млн. долара. Това е 4.5 на сто от общия обем на преките чуждестранни инвестиции. През 2004 г. обаче има сериозен спад на вложенията в текстилното производство в сравнение с предходната година. За същата година обаче инвестициите в производството на облекла са се увеличили с 4 на сто. Трябва да се отбележи ограничената възможност на българските производители да инвестират в собствения си бизнес, се казва още в анализа.