English Начало Контакти

БАПИОТ и неговите членове в пресата

Изнасяме текстил за 1,7 млрд. евро

 Труд, стр. 9    1 май, 2006г

Въпреки либерализацията на свтетовната текстилна търговия и засилената конкуренция от Китай, България продължава да е един от големите производствени центрове на Европа. През 2005г. страната ни е изнесла платове, трикотаж и облекла за близо 1,7 млрд. евро. Това е една трета от целия експорт на страната, сочат данните на Българската асоциация на производителите и износителите на текстил и облекла (БАПИОТ).

Експорта за страните от ЕС е 82.7% от общия експорт на страната и там се наблюдава минимален ръст от 2 на сто в сравнение с 2004г.

На второ място като експортен пазаар е Турция. Четвъртия по големина чужд пазар е Румъния където сме през миналата година сме изнесли стоки за 46 млн. евро. Това обаче се дължи на факта, че големи европейски фирми организират производството си в северната ни съседка  и възлагат поръчки на ишлеме в България.

Германия  е отново основния ни пазар за конфекция, а Гърция - за трикотаж.

Според данните на социацията нови възможности за експорт се откриват във Финландия, Полша, Швеция, Хърватия, Русия и Украйна. Български стоки се продават все повече и на вътрешния пазар, който през последните 10 години бе залят с евтина стока от Турция и Китай. През последните няколко години обаче се търсят предимно родните текстилни продукти. Особено голямо увеличение се наблюдава в продажбите на мъжки сака, панталони, дамски рокли и поли.

Китайската заплаха за отрасъла обаче не е отминала, отбелязват наблюдателите. Данните показват, че делът на вноса на текстил и облекло от Китай е нараснал от 3 на 4 на сто през 2005г. От него 50% е внос на готови облекла, а останалите са текстилни суровини и материали.

Преките чуждестранни инвестиции в отрасъла за периода 2000-2004г. възлизат на 317 милиона долара. Това е 4.5% от обема на чуждите капиталовложения в страната.

Според НСИ средната работна заплата предприятията за производство на текстило и облекла през 2005г. е била 205,6 лева.

Все повече български предприятия от текстилната индустрия бягат от ишлемето и разработват продукти собствена марка. Другата цел на бранша до влизането на страната в ЕС е увеличаването на производителността на труда, която в момента е 38.1 на сто от тази в Европа.