English Начало Контакти

БАПИОТ и неговите членове в пресата

Маркам облича половин Европа.

Русенската фирма отваря верига магазини в страната.
Стандарт Русе, стр. 3

Ако решите да се облечете в столицата на модата Париж, нищо чудно да попаднете на тоалет, произведен от русенската фирма "Маркам". Всяка година родното предприятие изнася 250 000 дамски облекла за Франция, Испания, Хърватска, Словения, Румъния, Русия и Дубай. 30 000 от тях са собствена марка. 90% от производството на фирмата излиза на външния пазар. Колекциите са предназначени за жената, която стои най-високо в средния социален стандарт на Европа. "Маркам" облича в естествени и смесени материи делови дами от 25 до 50 г. Неслучайно русенската фирма е главна тема от априлския брой на известното немско списание "Текстил нетуорк". Вече 11 г. известният художник Николай Бузов и конструкторите Иванка Червенкова и Маргарита Цветкова създават уникалния облик на колекциите "Маркам".
От 4 години русенската фирма инвестира, за да върне позициите си на родния пазар. Губи ги по време на кризата през 1997 г. "Пазарът се срина тотално. Бях шокиран. Загубих стотици хиляди долари", разказва собственикът на "Маркам" Камен Обрешков. Бързо преструктурира производството. От 70% дамски облекла за вътрешния пазар преминава изцяло на ишлеме.
Всъщност историята на "Маркам" е типичната одисея на българските фирми след 1990 г. Тогава Камен прекъсва следването си в Русенския университет "Ангел Кънчев" по идея на майка си, която е дългогодишен конструктор и технолог в "Арда" - Русе. Заедно създават фирмата. Започват с малко ателие и 5 души персонал. Купуват 130-годишна красива къща за фабриката в центъра на Русе. От 12 работниците през 1994 г. стават 240. Произвеждат сака, панталони и поли за немската фирма Balser. Правят и няколко собствени колекции от 20 000 облекла годишно под ръководството на инж. Марина Иванова, директор производство.
Днес "Маркам" разполага с втора луксозна сграда и близо 300 души персонал. "Възходът на "Маркам" се дължи на професионалния й персонал, екипността на ръководния състав и ясната стратегия на фирмата", отчита шефът.
Особено го вълнуват отношенията между България и Румъния пред прага на ЕС. "Ние, от Балканите, ще си останем децата на Европа", казва Обрешков. Не може да си обясни ниския ръст на стокообмена между двете съседки, при положение че само 70 км делят Букурещ от Русе. С усмивка разказва как две румънски адвокатки накупили огромно количество дрехи от фирмата му, но с номер по-малки от действителния им ръст. Дамите обяснили, че ще закачат модните тоалети на хладилниците си, за да ги стимулират в отслабването.
"Никой не е обречен на успех", казва бизнесменът. Според него формулата на успеха е заключена между "работа" и "ум", а оцеляването в Европа е въпрос на стратегия. "На прага на Евросъюза ще успеят най-добрите - тези, които предложат баланс между качество и цена. За да оцелееш, е нужно първо партньорът ти да оцелее. Единият вариант за нас е да се включим в международна структура като доставчик на световни фирми с техен етикет, дизайн и марка. Другият - да развиваме собствен продукт и марка. "Маркам" ще работи паралелно. Но за всичко това ще трябва много време", казва Обрешков. Дотогава фирмата застъпва здраво вътрешния пазар. За целта се разработва луксозна линия облекла за новата верига магазини в страната. Първият ще отвори врати през септември в София.
Към развитието на "Маркам" е съпричастно цялото семейство на Камен Обрешков. Съпругата му Пенка ръководи производството собствена марка, дъщерята Маринела се подготвя за гимназията по облекло, а синът Радослав ще кандидатства за управленски кадър.