English Начало Контакти

БАПИОТ и неговите членове в пресата

Модна къща "Маркам" ще прави франчайз верига в Германия

 

Дневник, стр II

Русенската модна къща "Маркам" възнамерява да започне да предлага облеклата със собствената си марка на пазара в Германия чрез установяване на франчайз партньорства, съобщи управителят на компанията Камен Обрешков. По думите му това ще стане най-рано за представянето на следващата колекция на модната къща.

"Маркам" продава облеклата си на пазарите в Източна и Централна Европа, Русия, Германия, Испания и ОАЕ. Най-големият чуждестранен пазар за облеклата с марката "Маркам" е Русия. Компанията разполага със собствен шоурум в страната, чрез който продава стоките си на местните търговци. "Маркам" отчита ръст от 100% в поръчките за облеклата си от настоящата колекция за руския пазар.

Наскоро компанията отвори и първия си магазин в страната. Той се намира в новооткрития мол "Скай сити" в София. Досега облеклата на русенската фирма се разпространяваха чрез дистрибутори и търговци.

"Маркам" съществува от 1990 г. и в момента работи основно за своите партньори от много европейски страни, накъдето е насочено и основното производство на компанията. По-малката част от произвежданите облекла носят собствената марка "Маркам". Българските компании трябва да залагат повече на развитието на собствените си марки, защото за тях има все още празна пазарна ниша, а търсенето е голямо, обясни Обрешков. По думите му в световен мащаб се очертава тенденцията да се търсят облекла от средната класа, които са над ниският сегмент от нискокачествени и евтини масово произвеждани и най-често китайски и турски стоки, но под високия сегмент на по-скъпите известни световни марки. Това е нишата, в която българските облекла могат да се реализират, обясни Обрешков.

Русенската компания "Маркам" спечели преди дни наградата "Моден Меркурий 2006" на Академията за мода в категорията за моден бизнес и високо качество в производството на българско облекло.

 

 

 

 

Изготвя се от АИИ Дейта Процесинг ООД