English Начало Контакти

БАПИОТ и неговите членове в пресата

Текстилните компании очават отлив на поръчки

 

Текстилните компании очават отлив на поръчки

Дневник, стр. VI

Компаниите от шивашката и текстилната индустрия предупредиха, че повишаването на разходите за работната ръка ще доведе до отлив на поръчки от страна на международните компании, които си шият продукцията и нас. Поводът за изявлението на компаниите от Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил, членове и на КРИБ, е искането на работниците в някои фабрики за увеличаване на месечните заплати.

Отливът на поръчки може да се усети още от есента, когато чуждите възложители заявяват обемите за новите си колекции. Международните компании плащат между 2 и 6 на сто за труд от себестойността на готовото изделие. "Браншът се намира под натиска на силната международна конкуренция. Ако се изискват нелогични увеличения на цените на труда от клиентите, възможно е поръчките да бъдат пренасочени към други страни като Китай, Виетнам, Индия, Пакистан, Бангладеш, Тунис, Румъния, Молдова, Сърбия", заявиха от асоциацията в своето становище.

От компаниите посочват още, че биха могли да увеличат възнагражденията, ако преди това бъде повишена производителността на труда. По тяхна информация производителността в България е на най-ниските нива в сравнение с останалите страни от Европейския съюз - между 50 и 65 на сто от другите държави. "Присъединяването ни към ЕС не означава автоматично или в къси срокове нарастване на трудовите възнаграждения до нивото на европейските заплати. Това е дълъг процес, който неминуемо изисква усилия от страна на работници и работодатели, толерантност и диалог", заявяват още от компаниите.

Представители на сектора вече обявиха, че ако положението не се нормализира, те имат готовността да преместят производството си в друга страна. Като потенциални се приемат Румъния, Молдова и др. Не можем да си позволим да разочароваме чуждите компании, с които работим, като не изпълняваме поръчките си, каза наскоро Кольо Кечовски, който е изпълнителен директор на шивашкото предприятие "Дружба стил" във Варна.

 

Миньорите биха отбой за стачката

Сега, стр. 5

Въпреки заканите от няколко седмици миньорите от "Марица-изток" биха отбой за ефективната стачка. Засега кабинетът успя да спре протестите само с обещания и неформални разговори.

Синдикатите са получили уверения, че до дни в мениджърските договори на предприятията ще бъде записано, че наредбата, която спира ръста на заплатите в държавните фирми, няма да действа за "Марица-изток". Така при наличие на печалба миньорските заплати ще растат на тримесечие, обясни Валентин Пенев, председател на синдикалната организация на КНСБ в мините.

Кабинетът е обещал и промени в данъчното облагане на социалните разходи, но от 2008 г. Вероятно тогава ще бъде въведена и необлагаема граница от 2400 лв. годишно. Целта на прага е социалните разходи да не надвишават заплатите и да са начин за избягване на данъци и осигуровки. Междувременно миньорите успяха да договорят по-високи социални бонуси, които да компенсират загубеното от данъци, както и 20% ръст на заплатите.

Работещите от "Марица-изток" отложиха стачката, но продължават да са в стачна готовност. "Ще излезем от нея, когато всичко бъде записано и официално договорено", уточни Пенев. Той обаче е оптимист, че МС ще изпълни обещаното и споразумение ще има. 

Продължава обаче напрежението в шивашката и текстилната индустрия. Трета поредна седмица над 1600 работещи от шивашката фабрика "Пирин текс" са в ефективна стачка. Те настояват за по-високи заплати, по-малко извънреден труд и повече платен отпуск.

Вчера Благоевградският окръжен съд постанови, че стачката е законна след иск на собственика на предприятието Бертрам Ролман. Засега е постигнато съгласие при нощен труд да се дават по 55 стотинки на час върху надницата. Собственикът се е съгласил и да не се работи 4 съботи в месеца, а само две, съобщи БТА.

Работодателски организации обаче изразиха тревога, че напрежението ще причини отлив на поръчки към българските производители. Това пък ще намали обема на работа и ще доведе до съкращаване на работни места. "Ако се изискват нелогични увеличения на цените на труд, възможно е поръчките да бъдат пренасочени към Китай, Виетнам, Индия, Румъния, Молдова, Сърбия", пише в позицията им.

 

Ще убием ли „златната кокошка"?

Дума, стр. 1

Ей, внимавайте, ако искате повече пари за заплати, ще хвърчат глави! Горе-долу така звучат "некои съображения" на някои работодатели в шивашки и текстилни фирми. Намираме се под гнета на силна международна конкуренция и ако работещите настояват за "нелогично увеличение на цените на труд", е възможно поръчките да бъдат пренасочени към други географски ширини. Като аргумент за това се посочва, че и производителността в бранша е на незавидно ниско равнище. Сигурно. Но защо се забравя, че точно в тези цехове и цехчета условията са средновековни по вид експлоатация. Със забрани за естествени нужди и ширещи се пещерни нрави у наши и чужди неокапиталисти. Така ли работят при "Адидас" примерно? Алтернативата - унищожаването на сектора "Текстил и облекло". кого грее това? Ни работниците, ни националната икономика. И става нещо странно - браншът изнася по капризния свят изделията си, близо 170 000 българи правят годишно оборот от почти 1,8 млрд. евро. Той е един от малкото с положителен търговски баланс, даже бележи ръст. А хората вземат по 60-80 лева накрая. Защо рискуваме да убием "златната кокошка"? Едва ли само заради претенции за заплати. Не трябва ли работодателите да се съобразят с по-скромните мащаби на страната ни. Едва ли скоро ще успеем да залеем света с "Произведено в Китай". Малко сме...

Работодатели срещу шивачки - рунд пореден

Дума, стр. 5

Социалното напрежение, създало се през последните седмици в България, застрашава бъдещето на шивашката и текстилната ни индустрия. Това пише в позиция на Конфедерацията на работодателите в България (КРИБ) и Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ), получена вчера в БТА. Още в началото на следващия сезон, който се очаква да започне през септември т.г., е възможен отлив на поръчки към българските производители, пише в позицията. Последствията от това ще бъдат намаляване на обема на работа и принудителни престои, което неминуемо ще доведе до съкращаване на работни места и прекратяване на трудови договори.

Повечето шивашки фирми работят по поръчки. Цената, която възложителите заплащат за труда, е от 2 до 6 на сто от себестойността на готовото изделие. Работодателите подчертават, че браншът се намира под натиска на силната международна конкуренция. Ако се изискват нелогични увеличения на цените на труд възможно е поръчките да бъдат пренасочени към други страни като Китай, Виетнам, Индия, Пакистан, Бангладеш, Тунис, Румъния, Молдова, Сърбия, пише в съобщението.

Присъединяването на страната към Европейския съюз не означава автоматично или в къси срокове нарастване на трудовите възнаграждения и достигане равнището на европейските заплати. Това е дълъг процес, който неминуемо изисква усилия от страна на работници и работодатели, толерантност и диалог, посочват работодателите. Алтернативата е унищожаването на сектора. Браншът "Текстил и облекло" е експортно ориентиран и осигурява целогодишна заетост на близо 170 000 български граждани. Годишният оборот е близо 1,8 милиарда евро. Отрасълът е един от малкото в българската икономика с положителен търговски баланс, който за миналата година възлиза на 324 млн.евро. Фирмите от модната индустрия в България изпълняват поръчки за изработване на облекла на чуждестранни фирми-възложителки и 89,5 процента от произведените облекла са за страните от ЕС.

 

Tекстилният бранш пред колапс

Пари, стр. 8

Социалното напрежение застрашава бъдещето на шивашката и текстилната индустрия в страната ни, предупреждават от Конфедерацията на работодателите в България и асоциацията на производителите и износителите на облекло и текстил. Работодателите подчертават, че браншът се намира под натиска на силната международна конкуренция, а повечето шивашки фирми работят по поръчки. Нелогични увеличения на цените на труд ще доведат до отлив на поръчки още през септември. Възможно е пренасочване на поръчките към Китай, Виетнам, Индия, Тунис, Румъния. 

Изготвя се от АИИ Дейта Процесинг ООД

петък, 20 юли  2007