English Начало Контакти

БАПИОТ и неговите членове в пресата

Държавата дава 2 млн. лв. за проекта на "Миролио" край Ямбол

Държавата ще подпомогне инвестиционния проект на "Е. Миролио" АД край Ямбол с 2 млн. лв. Средствата ще бъдат за изграждането на общински път в индустриалната зона на общината, съобщи правителствената информационна служба.Дружеството е българският филиал на "Миролио С.П.А."- един от най-големите европейски концерни за текстил и облекло. Досега италианската компания е инвестирала у нас 180 млн. евро в 5 производствени предприятия и две търговски марки. Близо 93 млн. лв. са вложени в новата фабрика за предене и багрене със складово стопанство и пречиствателна станция край Ямбол, която е официално открита през август т.г. В нея работят 600 души, като се очаква до края на 2008 г. броят им да достигне 660. Проектът включва вълнена и копринена предачница, бояджийница, склад за суровини и готова продукция, както и пречиствателна станция за отпадни технологични води. С пускането в експлоатация на всички мощности производственият капацитет на вълнената предачница в Ямбол ще бъде 5.5 тона на ден, а на памучната - 4 тона.
От 1998 г. до сега "Миролио С.П.А" е разкрила у нас 5 фабрики, в които работят над 1800 души. Три са производствените бази в Сливен - за вълнен текстил, за вискозни и полиестерни платове и на предене и пресукване на вълнени прежди. Италианската компания има и фабрики за предене и пресукване в Нова Загора и за щамповане в Елин Пелин.
Общинският път в Ямбол, който ще бъде изграден със средства от държавата, ще улесни работата на редица предприятия в западната индустриална зона на областния център. В нея е и производствената база на японската компания "Язаки" за автомобилни кабели, на "Ямбол хляб", "Садко", "Папас олио", "Вакуум ел систем", "Хидроелементи и системи" и др. Общата дължина на пътя е над 1.2 км.

Източник: в. Дневник