English Начало Контакти

Специални оферти

МОДНИ ТЕНДЕНЦИИ 2008

ДАМСКО ОБЛЕКЛО

Тенденцията в дамското облекло за 2008 г. пресъздава духа на напрежението между различните култури и влияния. Вдъхновена е от лукса и екзотиката на Африка и Средиземноморието, от земните цветове, от екзотичните ръчни изработки и щампи. Под светлините на прожекторите стои смесица от спомени за почивки в тропически страни, като това е комбинирано с  модерни елементи, които носят мотиви от униформени и сафари идеи. В облеклата умело се вмъкват акценти с елементи на ръчна изработка, етнически шарки и щампи, цветове със златни акценти. Гореописаните влияния, комбинирани с модерните градски силуети, на фона на земни цветове, груби необработени елементи, лъскави ефекти и декорации са характерни за тази визия.

Дамските облекла са издържани в смекчен колониален и униформен стил с външни джобове, кожени колани, платнени шнурове. Комплектите се състоят от шуби, бомбери, карго панталони, широки шорти и бермуди с маншети, джъмпери, гащеризони, униформени ризи, омотани около едноцветни или с щампи рокли в А-силует, туники или нюансирани т-шърти.
Цветове: земни тонове и пясъчни нюанси, тютюнево, сиво, каки, екзотично и светло жълто, с акценти от оранжево, червено, люляково, петрол, зелено като цвят за комбинация, със златни ефекти в допълнение.
Материите, които се използват за колекциите са: лен, рамия, коприна с неравни повърхности и лъскав завършек, копринен шантунг, шанжан материи, памук в батиста, брезент, платове с кепърна сплитка. Модните елементи в облеклата са плисетата, вертикалните ефекти,  бродерии с шнурни и рафия мотиви. Акцентиращите  дрехи в ансамблите се изработват от: прозрачни материи,  лен премесен със златисти нишки, груб, пран, цветен деним, лъскав найлон с животински мотиви, патина, апликации и бродерии.
Десените са със стилизирани ботанически и етнически мотиви, ориенталски краски, щампи на икебана, преливащи се цветове, африкански мотиви в керемидено- ръждиви тонове, неясни размазани и мозаечни десени, архаични геометрични фигури, тънки райета, нишки и карета, макро мотиви и щампи с животни.

МЪЖКО ОБЛЕКЛО

Тенденциите в мъжкото облекло са напоени с екзотични мотиви от Африка, Средиземноморието и Калофорния през 70-те години. Едновременно с това колекциите са с делова, интелигентна или лека лятна визия. Смесицата от забравения колониален живот и съвременността са характерни за мъжките костюми, изработени от лен в земни тонове, с акценти от сложни елементи.
За облеклата за свободното време е характерно силното влияние на 70-те години с цветове, щампи и сърф идеи, вплетени в една градска, лятна и създаваща настроение среда. Материите са от студена вълна, памук в бледи цветове, шанжан ефекти, структурирани и преливащи се материи.
Цветовата атмосфера представя земни нюанси в комбинация с ярки и слънчеви акценти.
За визията на мъжките облекла е характерен  градският униформен и колониален стил. Ансамблите се състоят от леки якета и сака, ризи с  пагони и външни джобове, широки памучни панталони, карго панталони, бермуди с бродерии и джобове, тениски с яка, памучни плетени изделия с щампи и джобове. Стилът на 70-те създава колорит в колекциите  е с малки форми, разноцветни щампи, светли костюми, изчистени сафари якета, вехтории от дънков плат, прави панталони, къси шорти, ризи с лъскави елементи и апликации.
Цветове: Цветовата атмосфера представя земни нюанси в микс от летни  и ориенталски тонове. Използват се земни акценти в пясъчно, тютюнево, мръсно бяло, сиво, каки, слънчево жълто, оранжево, коралово червено, ориенталско лилаво, петролно зелено.
Материи: лен и памук със сухо опип, бледи материи, натурална природна визия, платове за ризи, фино платно и памучни тъкани, басма, шанжан, блясък ефекти, двуцветни материи, микро щампи, плетки на рибена кост, плисета,  естествен и багрен деним, матирани и лъскави high-tech материи, решения в канава и рипс, лъскави и разноцветни тъкани, найлон в естествени цветове, кожа в светли тонове.
Десени: тънки райета, платове на рибена кост, вълнени нишки, втъкани в памучни материи, английски шарки в лен, раирани и карирани платове за ризи в неутрални тонове. За гарнитури се използват парчета плат, десенирани с етнически и микро геометрични фигури, сърф влияния и щампи в стил 70те. Използа се ефектът на креда  райета, щампи напомнящи на кимона, мрежести ефекти, апликации и контрастиращи детайли, шарки от тип pied-de-poule, Prince-of-Wales, Madras карета, мозаечни  и батик мотиви, цветя, ботанически мотиви, елементи в пръстеновидни форми.

Плетени изделия
Обединението между техниката и природата е вдъхновило дизайнерите на плетива. В колекциите се срещат все по-често облекла, следващи градските силуети  и материи, реинтегрирани в популярните класически модели.
Прежди: преждите са фини, със състав лен-вискоза-памук, преминаващи от естествени в синтетични. При допир се усещат следи от  естественото сушене на влакната на слънчева светлина. За изработване  на  изделията се използват тонирани мулинета, меланжи, леки и меки памучни едноцветни материи,  с блестящ ефект, багрени по различни технологии, рециклирани прежди в модерни изпълнения.

ПЛЕТЕНИ ДАМСКИ ОБЛЕКЛА
Оригиналните материи внасят живот в сдържаните форми, силуети и плетки. Качеството проличава в ръчно усуканите прежди с малко патина, като се пресъздава идеята за вечност.
Форми: широки и комфортни. Грубите туники и рокли са с интересни сложни структури, напомнящи за слама, дърво и хартия. Облеклата с нестандартни кройки се движат свободно и показват широки ръкави и дълбоки деколтета, често оголващи раменете. Актуални са кройките „Прегърни-ме" и А-силуетни рокли в бледи цветове и с  бели щампи, туники и тениски с цветно наплъстяване, мрежести изделия и плетива на една кука.
Детайли: плетени дантелени щампи по ръбовете и шевовете, плисета и драперии, множество пластове.
Десени: стилизирани флорални и етнически мотиви, архаични геометрични форми, tie-dye ''пран" ефект, африкански керемидени и икат мотиви.

МЪЖКИ ПЛЕТЕНИ ОБЛЕКЛА
За мъжките плетива е характерно ориенталското, африканско и калифорнийско влияние.
Форми: разноцветни, лъскави, фини плетива, елеци, памучни плетени изделия във военен стил с щампи и джобове. 
Десени: матови и лъскави плетива, джърси в памук или лен, ажур, рипс, геометрични миниатюри, мозаечни мотиви, украшения, къдрички, размити ефекти.
Копчета: природни аспекти, лазерно рязани елементи, копчета от рафиа, слама, дърво и рог, често използвани в комбинация с  метални детайли.

Ако желаете можете да изтеглите илюстрационен материал от тук свали pdf (2Mb).