English Начало Контакти

Анализи

Шивашката промишленост отбелязва спад в поръчките от 25 %

Шивашката промишленост отбелязва спад в поръчките от 25 %

Председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) Валерия Жекова за състоянието на сектора в интервю за Агенция „Фокус".

Фокус: Г-жо Жекова, какво точно е състоянието на шивашката индустрия на фона на отражението на кризата върху българската икономика?
Валерия Жекова: През 2007 г. нашият бранш отчете абсолютния пик в развитието на сектора като обем на реализираните продажби и в натура и в стойностно отражение. През 2008 г. започна спадът за нас и загубихме част от работната си сила. Нашият бранш не е от привлекателните за работа и затова отливът започна първо при нас. Част от работниците започнаха да търсят препитание като сезонни работници в европейските страни, които разрешиха това да се случва. През 2008 г. това предизвика в нашия сектор 15-процентен спад в броя на заетите. През есента на миналата година бяхме готови да внесем работници от Виетнам, защото все още пазарните ни позиции бяха много сериозни и много добри в Европа. 93 % от производството в България е предназначено за страните от Европа. Процедурата по наемане на работници беше спряна и се обезсмисли с финансовата криза, която много бързо прерасна и в икономическа.
Нашият бранш първи пое удара от кризата, защото притесненият за бъдещето си човек се лишава от нещата, които могат да бъдат премислени преди покупка - а облеклото е в тази категория. Потреблението намаля, търговците започнаха по-слабо да зареждат магазините, в резултат на което сезонът есен-зима 2009-2010 при нас беше с доста намалени количествени изражения. Отчетохме спад от 20-25 % в обема на поръчките. Най-чувствително се усети промяната за поръчките, които касаят този сезон (есен-зима 2009-2010 г.), който ще приключи в края на август, а някои фирми ще продължат да работят и през септември.
Фокус: Намалял ли е броят на фирмите, които работят в момента за този сезон?
Валерия Жекова: Единици са фирмите, които са преустановили работа. Повечето свиват мащабите си освобождавайки част от работните си, като държава да подчертая, че кризата има известен оздравителен ефект за бранша, защото обикновено в подобна ситуация се освобождават фирмите от неефективните си работници. А такива при нас имаше немалко. Това са хора, които не заработват възнагражденията си.
Фокус: Какво показват данните ви за заетите в брашна от 2007 г. насам?
Валерия Жекова: През 2006 - 2007 г. в нашия сектор са работили 170 000 души, а в момента по официална статистика за 2008 г. те са 150 000. Т.е. с около 15 % са намалели заетите.
Фокус: Имате ли данни с колко е спаднал износът на облекла, произведени в България?
Валерия Жекова: Все още нямаме статистически данни, предполагам, че ще бъде в рамките на 15-20 %.
Фокус: Какви мерки предприемат вашите колеги за неутрализиране на негативните последици от кризата?
Валерия Жекова: В условия на криза, когато един кораб попадне в буря, екипажът е мобилизира и капитанът взема решения как да запази кораба цял. Това означава, че първо трябва да се освободи от излишните товари - в това число слагам и излишните разходи, които се правят, преглежда се пазарната стратегия на фирмата, изгражда се програма с оздравителни мерки.
По-голяма част от фирмите работят по поръчка за чужди възложители.
Като цяло се прави оптимизиране на разходите като цяло и освобождаването на неефективните в работата си служители. Това са две съвсем логични мерки и доста бързо трябва да се прилагат, за да не изпадат фирмите в състояние на трупане на загуби, което неизбежно ще доведе до фалити след време.
Фокус: Има ли намаляване на заплатите на заетите?
Валерия Жекова: При нас заплатите- около 80 % се изплащат съгласно заработеното. Заплатите на норма.
Фокус: Това не означава, че не може да се намали стойността на труда на заработеното, нали така?
Валерия Жекова: Няма такава тенденция, защото никой няма желание да си загуби хората. Но искам да ви кажа като нещо положително, че най-после работник и работодател са повече партньори в работата, отколкото врагове. На тях им е ясно, че ако фирмата им потъне - те ще останат на улицата. На никой не му е безразлично, всеки трепери за работата си, особено ако има кредит.
Фокус: Каква част от фирмите са теглили кредити?
Валерия Жекова: Не са малко фирмите, които имат кредити за оборотни средства, а други са взели инвестиционни кредити. Нормално е да се работи с привлечен капитал. Затова разчитаме изцяло на разбирането на банките, защото не само нашият сектор е в затруднено положение. Ние успяваме да се справяме - поне такова е моето впечатление - фирмите успяват да обслужат кредитите си. Главите на всички са над водата, а как постигат това - е индивидуално при всеки. Но положението е тежко, тъй като някои фирми плащат лихви, надвишаващи 10 % за кредити, сключени при 6-7 % лихва.
Фокус: Кои са основаните пазари на шивашката ни индустрия?
Валерия Жекова: 93 % изнасяме за Европа, като в първата петица са Германия, Италия, Гърция, Франция и Холандия. Фирмите у нас са много добре оборудвани с много добре подготвен персонал, с разбиране за отговорност за сроковете на доставка и България е едно много добро място в момента за производство на облекла. Ако се сложат всички разходи, които костват на една фирма да поръча и купи стоката си от Китай, в момента сме по-евтини даже и от Далечния Изток.
Фокус: А кои са по-сериозните конкуренти на българските фирми на Югоизточна Европа?
Валерия Жекова: В момента това Македония и Сърбия са страните, които поемат основната част от поръчките. Не мога да ги нарека задължително конкуренти. В определени ситуации даже може да се каже, че си партниране. Фокус: Какво бихте посъветвали за развитието на бизнеса в България новото правителство?
Валерия Жекова: Ние сме на мнение, че трябва да има намаляване на осигурителната тежест, за да могат повечето от фирмите да излязат на светло, защото това е сериозен проблем в нашата икономика, което поражда нелоялна конкуренция между фирмите. Очаквам с нетърпение състава на новото правителство и веднага ще влезем в контакт с министерството, което ще отговаря за нашия сектор. Ние се опитваме да убедим няколко правителства, че нашият сектор е сезонен и затова има нужда от възможност за гъвкаво работно време, защото може да не отчетем, че обемите са спаднали много и драматично. Но ако преди две-три години са се произвеждали 100 единици аз десет месеца - сега тези единици трябва да бъдат произведени за шест месеца и няма как да не се работи извънредно в периодите на натоварване, просто защото поръчката трябва да се изработи за съответния сезон в съответния срок. А това е нещо, което много пречи на нашите работодатели. Искаме да бъдем определени за сезонен отрасъл с гъвкаво работно време - когато нямаме работа, да почиваме, а когато имаме - да работим при по-голямо натоварване.
Фокус: Колко е сивият сектор в бранша?
Валерия Жекова: При нас сивият сектор изсветлява, защото фирмите работят за износ, а ние работим за реномирани европейски марки, които провеждат одит от международни организации, които проверяват фирмите в България затова дали се спазват условията на труд, социалната отговорност ...
Не казвам, че работните се осигуряват на по-малко от заработеното - това се прави от почти всички в България за съжаление. Затова е важно осигурителната тежест да бъде намалена. Важно е и здравното осигуряване да бъде обвързано с размера на вноската. Човек, който се осигурява на 240 лв. и който се осигурява на 500 лв. заплата - да ползва различно ниво на здравна осигуреност. Това би довело до легализиране на доходите.
Фокус: Каква част от общия износ на страната се дължи на шивашкия сектор?
Валерия Жекова: Около 17- 18 %.
Галина ДИМОВА