English Начало Контакти

Анализи

Близо половината от работещите у нас се осигуряват на минимума.

Близо 47% от хората са наети на минималните осигурителни прагове, което означава, че близо половината от работащите у нас се осигуряват на разрешения от закона минимум. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата съвместно с КТ „Подкрепа”. Изследването, в което са взели участие 6337 работодатели и заети от цялата страна, е финансирано от ОП „Развитие на човешките ресурси”.

Хората, които работят без договор с работодател, са около 8%. Това са основно служители в секторите хотелиерство и ресторантьорство, гражданско строителство и изолации и шивашката промишленост. Други 8.5% от анкетираните пък споделят, че получават част от възнаграждението си по трудов договор, а остатъка на ръка под масата.

Сивата икономика е най-силно разпространена в Североизточна и Югозападна България, където 2.6% от анкетираните признават, че получават заплатите си на ръка, показват още резултатите от изследването. Най-сериозна е ситуацията в областите Варна, Добрич, Шумен, Силистра, Търговище и Разград, където без договори работят 16.5% от хората.

Около 20% от анкетираните заявяват, че допълнителният или извънредният труд, който полагат не се заплаща изобщо, а при 16% се заплаща частично.

В същото време депутатите решиха, че няма да се въвежда законово задължение заплатите да бъдат изплащани по банков път. Основният аргумент за това е, че липсва добра банкова инфраструктура в малките населени места.

Източник:Human Capital