English Начало Контакти

Анализи

Цените на облеклото, засегнати от цените на памука и нефта

Цените на облеклото се очаква да се повишат през следващите месеци, главно поради нарастващите цени на памука. Увеличеното търсене на алтернативни материи и тъкани от смеси също оказва влияние. Цената на полиестера, който се използва като евтина алтернатива на памука, също нараства. Полиестерът е петролен продукт, следователно с покачване на цената на петрола, стойността му се увеличава.

По-високите цени на памука и алтернативни смеси се очаква да повлияят на сериозно върху цялостното производство на облекло, оставяйки производителите на облекло почти без избор. Потребителите могат да очакват да видят по-висок процент от синтетични материи, като изкуствена коприна, да се  появяват по етикетите на облеклото.

Глобален натиск върху цените на памука

Цените на памука на световния пазар, се повишават до $ 1.90 за фунт на 11 февруари 2011г. , което е нов рекорд. Според Международния  Консултативен  комитет по памука, предишният рекорд за цена на памука е от 1,89 $ за фунт по време на Гражданската война. Но след като лошото време съсипа памучната реколта през изминалото лято в държави като САЩ, Китай, Пакистан и Австралия, цената на памука започна да се покачва.  В допълнение лошата реколта на памук от Индия, втората по големина държава в отглеждането на памук след Китай, напълно разстрои доставките. Увеличаването на световното търсене на памук, причинено от постепенното възстановяването на световната икономика, осъществи допълнителен натиск за повишаване на цените на памука.

За американските потребители,  свикнали с ниските цени на облекло през последните 10 години,  лошото време, ограничения внос и растящото търсене, ще окажат влияние  върху повишаването на  цените на дрехите до 10 на сто през 2011 година.