English Начало Контакти

Анализи

НСИ отчете: Слаб икономически растеж през 2010 г. и минибум през четвъртото тримесечие

Според последната информация на статистиката икономическият растеж за 2010 г. е само 0.2% спрямо предходната (при правителствена прогноза за 0.7%), като само през четвъртото тримесечие е отчетен ръст от 2.1% спрямо третото, а спрямо четвъртото на 2009 г. покачването е с 2.8%. Според експресните оценки тези темпове на растеж бяха по-скромни, което показва, че в края на миналата година оживлението е било още по-осезаемо, отколкото първоначално се предполагаше.

Добрите данни обаче са само привидни и причина за високия растеж през четвъртото тримесечие става изключително ниската база, заложена в края на 2009 г. Оценката за БВП за 2009 г. е ревизирана в посока надолу и свиването вече възлиза 5.5%, а не на 4.9%. Без тази ревизия за 2010 г. щеше да се отчете не минимален растеж, а спад от 0.2%.

"Само за четвъртото тримесечие на 2009 г. пък спадът е ревизиран от 5.8 на 7.6%, поради което и растежът през четвъртото тримесечие на миналата година е по-висок", обясни пред "Дневник" бивш експерт на закритата Агенцията за икономически прогнози и анализи, пожелал анонимност. С това отчасти се обяснява и защо оживлението, отчетено от статистиката, все още не е съпроводено с повишен оптимизъм сред потребителите.

Последното изследване на доходите на домакинствата пък дори показа, че през последното тримесечие на миналата година доходите са се понижили спрямо края на 2009 г., когато икономиката се сви най-сериозно.

Сравнение на факторите, движили икономиката, показва, че през миналата година потреблението на домакинствата е на най-ниското си равнище за последните четири години, като то е с 2.7 млрд. лв. по-ниско от върха през 2008 г. (по съпоставими цени на 2000 г.). Инвестициите също в реално изражение са на най-ниското си ниво за последните 5 години, като са дори под стойността им през 2006 г. - с 670 млн. лв.

През последното тримесечие на миналата спрямо същото на 2009 г. индустрията е увеличила своя дял в добавената стойност на икономиката с 5.5 процентни пункта и той вече е 33.4%. За сметка на това обаче дейностите в сферата на услугите вече имат дял от 63.3%, което е с 6 процентни пункта по-малко на годишна база, а аграрният добавя 0.5% - до 3.3%. В номинално изражение за цялата 2010 г. БВП възлиза на 70.47 млрд. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, размерът му е 36.033 млрд., а на човек се падат 4786.8 евро.

Оптимистично за перспективите се изказа макроикономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев. По думите му през тази година в номинално изражение БВП може да надхвърли 20 млрд. лв. в отделни тримесечия и без големи шокове, растежът да се ускори въпреки инфлацията, но отказа да направи по-точна прогноза.

Като причина за подобрените си очаквания той изтъкна оживлението през четвъртото тримесечие на миналата година. Наистина, растежът отчетен през него е заради ниската база в края на 2009 г., но растеж има и спрямо предходното тримесечие, което означава, че наистина има раздвижване и въпросът е то да се запази", коментира той пред "Дневник".