English Начало Контакти

Специални оферти

Въпрос, зададен от членове на БАПИОТ към НСИ

При положение, че дейността ни от гледна точка на ЗДДС е извършване на услуги върху движими вещи, то трябва ли да подаваме Интрастат декларации за тези услуги?
Преди  31.12.06 за компенсаторните продукти  от режим активно усъвършенстване подавахме информация в интрастат декларациата.  Както и за получените материали за активно усъвършенстване.  След 01.01.07 вече няма да учредяваме такъв режим, тъй като материалите ни идват от европейска страна.
Какво трябва да правим по отношение на преходния период, при положение че имаме за материалите влезли преди нова година и сега закриваме, по всички възможни начини - с TIR и ИНФ1, а от седмица с внос на компенсаторните продукти и T2L....

Отговор:

Извършването на услуги за преработка по договор с материали на клиента е много често срещана процедура, особено за фирми от Вашия бранш. Отчитането на движението на материалите и компенсаторните продукти по системата Интрастат е много важно, тъй като т.нар. "ишлеме" формира над една трета от стокообмена с ЕС. При получаване на материалите се подава декларация за "пристигане", като за вид на сделката се поскочва код 4, а за статистическа процедура код 2. При връщане на компенсаторните продукти се декларира "изпращане", като  за вида на сделката се посочва код 5, а за статистическа процедура отново 2. Тъй като за целите на ДДС се отчита само стойността на услугата, за която се издава търговска фактура, за целите на интрастат всички тези фирми попълват задължително колоната "статистическа стойност", независимо дали са достигнали прага за статистическа стойност или не. Този въпрос е регламентиран в Наредбата на МС за "Специфичните стоки и движения на стоки....."( Наредбата е публикувана в нашия сайт). Трябва да се има предвид, че статистическата стойност на компенстаорните продукти включва както стойността по фактурата за заплатения труд, така и стойността на вложените материали. В зависимост от условията на доставка в статистическата стойност се добавят или приспадат разходите по транспорт и застраховка на стоките.

С пожелания за успешна седмица.

Емилия Данаилова
началник отдел "Статистика на външната търговия"
Национален статистически институт
тел. 9857 712
e-mail: edanailova@nsi.bg