English Начало Контакти

Специални оферти

ОТГОВОРНОСТТА КЪМ ПРИРОДАТА

 

Памук или полиестер. Решението е не само въпрос на естетика. Според проучванията производството на памук използва около 23% от инсектицидите и 10% от пестицидите в глобален план. Но полиестерът, произвеждан от петролни продукти, изисква два пъти повече енергия, отколкото е необходимо за памука.
Въпреки това, и при двата материала се наблюдават следи от въглерод, когато става въпрос за крайни продукти - около 3.25 ВЕ (въглеродна единица, равна на 1 кг въглероден диоксид, освободен в атмосферата) за 1 риза, например. Толкова токсичен, колкото е въглеродният диоксид е и азотната тор, използван за производството на памук. Това вещество отделя газове, които активират процесите на глобалното затопляне.

ПРИРОДОСЪОБРАЗНИ РЕШЕНИЯ


Производителите на синтетични тъкани акцентират на факта, че облеклата от полиестер са енергоспестяващи, тъй като те се перат при по-ниска температура от памука. Въпреки това много 100% памучни тъкани могат са се перат на по-ниска температура, а и с новите методи, третиращи материята "срещу" мачкане, памукът не се нуждае и от гладене.
От друга страна, синтетичните тъкани като ацетат и изкуствена коприна позволяват само химическо чистене, което си е допълнителен разход, а и при производството им се използват токсични химикали, които са доста рискови замърсители на въздуха.
Може би най-важното все пак, е че синтетичните тъкани се базират на петролни продукти. Като вторични продукти на петролната индустрия, те се правят от невъзобновяеми източници на енергия. Петролната преработка освобождава азотен оксид, който е 310 пъти по-мощен катализатор за глобалното затопляне, отколкото е въглеродният диоксид.
Според сайта http://www.sixwise.com/ за синтетичните материи са нужни много химикали. За пример, изкуствената коприна се прави от химически обработена дървесина, като в процеса се включват сода каустик, сярна киселина и ацетон или амнояк; за полиестера са необходими естери на водороден спирт и терпентинова киселина; за акрила трябва вещества, които са силно канцерогенни. Багрилата, които се използват за синтетичните материи често са свързани с процеси, при които се използват тежки метали.


ЕСТЕСТВЕН ИЗБОР

Като купувате естествени памучни тъкани вие помагате да се намали зависимостта от петролните продукти и да се избегне освобождаването на вредни емисии във въздуха и водата. Органично отгледаният памук, за които не се използат избелващи вещества, пестициди или други вредни химикали ще помогне за предпазването на подземните води от замърсяване, едновременно при процесите на  отглеждане и фабрична преработка. Като цяло, нетретираният памук намалява излагането на вредно химическо влияние, на което човек ежедневно е подложен.
И накрая, естественият памук е лесно разградим, докато синтетичните материи са неразградими като пластмасата.
Повечето синтетични материи имат естествени памучни заместители, които не изискват  повече допълнителни грижи и усилия, колкото полиестера, изкуствената коприна или акрилните материи. Източник:Cotton International