English Начало Контакти

Специални оферти

SizeGermany – един проект за усъвършенстване на размерите на облеклата

През месец юли т.г. в Германия стартира един интересен проект. Целта е да се постигне реалистично изображение на размерите и пропорциите на съвремените хора. Програмата се нарича SizeGermany и въпреки, че е фокусирана върху населението на Германия, резултатите са от значение за населението на цяла Европа. (Отчитайки антропологическите специфики на населението на отделните континенти, това лято Nike пък пуснаха на пазара маратонки, предназначени специално за населението на Южна Америка, писаха във в. Монитор. Моделът Air Native N 7 е създаден, като се взети предвид физиологичните особености на стъпалото на индианците. Това е първият случай на създаване на обувки за определена раса или нация).

Натрупаният по време на изследванията материал ще намери своето приложение и в създаването на една обща европейска система за оразмеряване на облеклата, но се предполага, че данните ще окажат влияние и върху производителите на дрехи извън Европа.

Новото тук е, че се използва 3-измерна сканираща система, която максимално намалява риска от грешки при дизайна. Единият от партньорите на програмата - Институтът за текстилни изследвания в Хохщайн - е извършил през последните десет години множество проучвания върху размерите на човешкото тяло. Другият партньор е M/S Human Solutions - лидер в технологиите за сканиране на човешкото тяло.

Проучванията показват значителни промени, които са настъпили  у хората през последните 130 години. Жителите на Централна Европа стават по-високи, а на всеки 10 години германците порастват средно с по 1 см.

Старата база данни, използвана при оразмеряването на мъжките облекла и липсата на обща мерна система, прилагана от производителите са основните фактори, които пречат на „идеалното пасване" на дрехата към мъжкото тяло. Днес голяма част от производителите все още използват кройки, които са базирани на изследвания отпреди 40 години. В резултат купувачите често остават разочаровани, защото те просто са „пораснали" с по няколко сантиметра в сравниние с техните предци.


Ситуацията при дамските облекла е доста по-различна. Институтът в Хохщайн, по поръчка на Германската модна асоциация, е провеждал проучвания върху размерите на женското тяло и е обновявал информацията на всеки десет години. Въпреки това, последните данни са от 1994, а подобряването на жизнения стандарт през изтеклото десетилетие е довело до известни промени: например, към размер 40 трябва да се „прибавят" още 2 см в обиколката на ханша и талията, в при размер 34 - дори 2.50 см. Тенденцията на по-едрите тела продължава и това обяснява защо стандартните номера 34, 36, 38, 40 все по-често не отговарят на реалните характеристики на женското тяло.

Програмата "SizeGermany" ще предложи класификация на размерите според 9 възрастови групи, полове и 4 географски региона (Север, Юг, Запад и Изток в Германия).

Очаква се проектът да приключи в края на 2008 г. Тогава ще излязат и новите таблици за актуалните размери на човешкото тяло, базирани на триизмерно сканиране. Участниците в програмата ще подкрепят въвеждането на нова европейска система за оразмеряване. Получените резултати ще бъдат приложени и в автомобилната индустия и съвремения дизайн на автомобилните седалки.

Източник: JSN International, September 2007