English Начало Контакти

Специални оферти

КОРПОРАТИВНА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ В ТЕКСТИЛНАТА ИНДУСТРИЯ

Концепцията за корпоративна социална отговорност е сравнително нова в света на бизнеса, но компаниите бързо възприемат тази идея и стават все по-изобретателни в нейното приложение. Текстилната индустрия, както и търговците на текстилни и шивашки изделия не правят изключение. Тук ще ви запознаем с основните неща на новата концепция и ще ви дадем пример как тя вече е развита от водещи производители на текстил.

КАКВО Е  КОРПОРАТИВНА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ?

Най-разпространеното определение на корпоративна социална отговорност е „задължението на организацията да максимализира своето положително въздействие и да минимализира отрицателното" или с други думи „бизнесът трябва активно да се ангажира с просперитета на обществото като цяло".

Концепцията за социална отговорност се прилага към отделни хора, правителства и организации.

Отговорността към хората означава отговорност на организацията към различните групи, свързани с нея. Това включва служителите, акционерите, правителството, потребителите/клиентите, конкурентите и обществото като цяло.

Отговорността към околната среда е насочена към грижа и защита на околната среда.

Корпоративната социална отговорност развива теорията, че всяка организация трява да функционира така, че да нейните интереси да са интереси на цялата общност или най-малкото, нейните интереси не са в конфликт с интересите на външните публики (тези, които не са пряко свързани с дейността на организацията). Сферата на тази бизнес грижа излиза извън рамките на обикновенното спазване на закона, това е доброволна и съзнателна акция към подобряване на качестото на живот на макро средата.

Критиците на тази концепция твърдят, че когато бизнесът поема инициатива за социалното благополучие, това е само защото увеличава своя престиж.

И донякъде имат право, тъй като корпоративната социална отговорност е станала част от репертоара на маркетинга и връзките с обществеността.

СОЦИАЛНАТА ОТГОВОРНОСТ И НЕЙНИТЕ ОБЕКТИ

Към служителите:

  • Създаване на работна среда, която предлага възможности за развитие.
  • Поощряване чрез допълнителни възнаграждения, промоции (за служителите), както и наемане и обучаване на нови кадри.
  • Осигуряване на право на мнение на всеки служител, изслушване на неговите забележки / оплаквания и изграждане на план за неутрализиране на негативните настроения (като това не включва уволнение или наказание).
  • Осигуряване на безопасна работна среда.
  • Справедлива политика за разрешаване на възникнали спорове между служителите.

Към акционерите:

  • Представяне на реалното финасово състояние на компанията, на ползите и предизвикателствата, които могат да срещнат акционерите.
  • Изплащане на справедлив дял от печалбата.

Към правителството:

  • Осигуряване на необходимата (достоверна) информация, когато тя се изисква.
  • Плащане на данъчните такси в рамките на определените срокове.
  • Прилагане на законодателните мерки, които действат на територията, където функционира компанията.
  • Подкрепа на икономиката чрез увеличаване на експорта.

Към клиентите:

  • Предлагане на качествени проукти на разумни цени.
  • Постоянни анализи, проучвания и развитие на иновационни технологии и/или продукти, които са от полза за обществото.

Към инвеститорите:

  • Запознаване с реалните финансови условия на бизнеса.
  • Справедлива възвръщаемост на направените инвестиции.

Към доставчиците:

  • Заплащане на доставените материали на конкурентни цени.
  • Установяване на добри взаимоотношения.

Към конкурентите:

  • Установяване на етични правила и взаимно уважение спрямо конкурентите.

Към обществото:

  • Ангажиране с програми за развитие на местната община.
  • Ангажиране с благотворителна дейност, насочена към хората в неравностойно положение.
  • Осигуряване на повече работни места.

Към природата:

  • Осигуряване на природосъобразни суровини и материали.
  • Инвестиране в производствен процес, незамърсяващ околната среда.
  • Инсталиране на ефикасна и безопасна система за преработка/съхранение на отпадъците.
  • Стремеж към възможно най-висока природозащитна и природосъобразна продукция и производство.
  • Осигуряване на екологични опаковки.

ЕТО И НЯКОЛКО ПРИМЕРА ЗА КОРПОРАТИВНА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ, ВЪЗПРИЕТА ОТ ВОДЕЩИ В БРАНША КОМПАНИИ

Burberry

Burberry е водещ производител на облекло, модни аксесоари и парфюми от 1856 г. Марката е позната по цял свят. Компанията осигурява на служителите си безопасна работна среда, инвестира в квалификацията на персонала и безусловно спазва установен етичен кодекс. Политиката на фирмата е да не прави различие по възраст, пол, раса и религиозна принадлежност спрямо своя персонал.

Компанията е стартирала специална кампания за своя персонал - служителите и техните семейства могат да получат безплатни юридически консултации и медицински грижи, като услугите са строго конфиденциални. Burberry  дарява средства за различни благотворителни каузи, включително и за образование в сферата на модата и текстила; подкрепя медицинските изследвания, осигурява помощ за пострадалите от природни бедствия и не на последно място, фирмата спонсорира и артистични събития. По отношение на околната среда компанията не изпуска от „поглед" своите производствени процеси и периодично прави ревизии на влиянието на своята дейност върху околната среда. В някои от магазините й е предприета политика за енергийна ефективност и пре-използване на опаковачните материали.

Welspun

Welspun  е водеща световна компания за производство на текстил с производствени предприятия в над 50 страни. Фирмата вярва в принципите на корпоративната социална отговорност.

Като част от кампанията за социална отговорност Welspun е развила концепцията на „5-те Е" - обогавяване на ума, обогатяване на тялото, образование, отзивчивост и даване повече права на жените (Enrichment of mind, Enrichment of body, Education, Empathy, and Empowerment of women). Във всяка от тези сфери работят по няколко проекта.
Welspun е убедена, че обогатяването на ума е и храна за тялото и затова редовно предлага на служителите и техните семейства часове по йога и гимнастика. За нуждите на тялото са предвидени редовни посещения при лекари.

Welspun има значителен принос към образованието. Фирмата отпуска средства за децата в неравностойно положение, а част от персонала редовно комуникира с учениците, за да следи резултатите от обучението. Компанията е и основател на два образователни центъра, които са отворени за децата на служителите и децата от местните общини.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Корпоративната социална отговорност добива все по-широка известност сред бизнес средите и постепенно се превръща в неизменна част от политиката на всяка компания, която има амбиции да преуспее в условията на глобална конкуренция. Специалистите са категорични, че времето на фирмите, ориентирани само към собствена печалба вече е отминало.

Източник: http://www.fibre2fashion.com/