English Начало Контакти

Специални оферти

Осчетоводяване и признаване на данъчния кредит при регистрация по ЗДДС

При задължителна регистрация по чл.96, 97 и 98 от ЗДДС или при регистрация по избор по чл.100, ал.1 и 3 от закона данъчно задължените лица имат право на приспадане на данъчен кредит за наличните активи и получени услуги преди датата на регистрацията си (чл.74, ал.1 на закона). Това им право възниква на датата на регистрацията им, но и след неговото упражняване стойността на активите им (ДМА и МЗ) не се променя, независимо от приспадането на ДДС, включен в тяхната стойност. В същото време приспаднатият данъчен кредит следва да бъде отчетен като приход и възниква въпрос за счетоводното и данъчно третиране на сумата на кредита. Този въпрос възниква поради това, че съгласно действащото счетоводно законодателство историческата цена, по която се оценяват активите към момента на придобиването им, включва и невъзстановимите данъци. В резултат на това данъчно задължените лица, които към момента на придобиването на активите са регистрирани по ДДС и данъкът за покупката им се възстановява, ги завеждат по цена без включен в нея ДДС, а нерегистрираните - с включен в цената им данък. Ето защо при регистрацията на тези лица възникват въпроси, относно счетоводното и данъчното третиране на приспаднатия им данъчен кредит за наличните им активи към момента на регистрацията им. Такива въпроси са:
  • дали новорегистрираното данъчно задължено лице ще продължи да води активите си по същата стойност или тя следва да се промени;
  • как следва да бъде отчетен от него счетоводно приспаднатият данъчен кредит; и
  • следва ли счетоводният му финансов резултат да бъде увеличен с размера на приспаднатия данък за наличните му активи към датата на регистрацията.

Отговор на въпросите дава разпоредбата на чл.47 на ЗКПО.
Счетоводното законодателство не предвижда възможност за корекция на първоначално определената историческа цена. Поради това към момента на регистрацията си новорегистрираното данъчно задължено лице няма възможност да извърши корекция на стойността, с която е завело наличните си активи.
Ето защо и след регистрацията по ЗДДС на лицето стойността на наличните му активи към датата на регистрацията му не се променя. Лицето отразява в счетоводството си стойността на приспаднатия данъчен кредит като приход. При определянето на финансовия си резултат за данъчни цели то увеличава счетоводния си резултат със сумата на приспаднатия данък.

Източник: Инфобизнес, БТПП