English Начало Контакти

България в ЕС

БАПИОТ подкрепи европейската инициатива срещу задължителната маркировка (" Made in ... ")

 

През 2005г. Европейският съюз излезе с предложение СОМ ( 2005 ) 661 за прилагане на задължителна маркировка за произход на продукти, внасяни от трети страни. Предложението изисква някои вносни продукти да бъдат маркирани със задължителен етикет за произход, който обаче може да включва само една страна за произход.


Защитата на потребителите е само извинение, а мярката по-скоро би довела потребителя до заблуждение. Редица представители на европейската общност, бизнеса и голяма група браншови асоциации, членове на Еуратекс, се противопоставят сериозно на предприетата мярка.
Основните посочени причини против въвеждане на мярката са :

-          Изписването на една единствена страна на произход на продукта противоречи на истината. Днес почти всеки продукт съдържа компоненти, произведени в различни страни.

-          Предоставя фалшива прозрачност и ненадеждна информация за произхода на продукта, която не може да се контролира

-          Не защитава от фалшификации : етикетът „Made in” не предпазва срещу незаконните копия и фалшификати, дори напротив, този тип етикети се използва с цел заблуда на потребителя.

-          Създава допълнителна администрация и бюрократични пречки, забавя крайното производство и оскъпява продукта.

 Европейските депутати действат в защита на индустрията и крайният потребител. Но в действителност, предложението СОМ ( 2005 ) 661 не е идеалната протекционистична мярка и поради множеството разногласия до момента не успява да намери пълно мнозинство в Съвета.

БАПИОТ подкрепи европейската инициатива на индустрията срещу задължителната маркировка (" Made in ... "). Еуратекс ще внесе възражението в ЕП, за което до момента 28 браншови организации и 14 страни изразиха също своята подкрепа.

 Допълнителна информация :свали pdf (2Mb)