English Начало Контакти

България в ЕС

ЕС ще остави България извън Шенген

Европейският съюз ще остави България и Румъния извън Шенгенското пространство в близкото бъдеще, въпреки че двете страни са изпълнили необходимите технически критерии, съобщи Асошиейтед прес.

Шенгенската система за свободно пътуване вече бе нарушена от плана на Дания да възстанови митническите проверки, посочва АП. Германия разкритикува Дания, че е подкопала един от крайъгълните камъни на европейското единство с планираните гранични проверки.

Холандия обяви днес, че оставя за догодина решението кога България и Румъния да станат част от Шенгенското пространство за свободно движение, предаде Франс прес, като се позова на холандския министър за имиграцията Херд Леерс. Още е прекалено рано да се вземе решение и без съмнение ще трябва да мине известно време, преди да сме в състояние да го направим, обясни Леерс. Той подчерта, че при това Холандия иска България и Румъния да се присъединят към Шенген след изпитателен период. Ще изискваме от новите страни да контролират ефективно общите ни граници. Освен това е наложително съдебните реформи в България и Румъния да са ефективни и необратими, каза той.

Правителствата на страните членки на Шенгенското пространство очакват доклада на Европейската комисия, който трябва да бъде публикуван през юли, за реформите на съдебната система и за борбата с корупцията в двете страни, отбелязва АФП. Ще проучим внимателно този документ, заяви Леерс и подчерта, че решението на неговото правителство ще отнеме известно време. Холандският министър по европейските въпроси Бен Кнапен заяви, че България и Румъния не са готови да се присъединят към Шенген, предаде австрийската агенция АПА.

Изпитателният срок ще продължи до следващия доклад на комисията, предвиден за 2012 година, уточни анонимен холандски източник.

Холандското правителство попари надеждите за бързо присъединяване на България и Румъния към Шенген, като поиска изпитателен период от най-малко една година, за да се убеди в тяхната способност да контролират границите на общото пространство без вътрешни граници, отбелязва АФП. Агенцията припомня, че за приемане на нови страни членки е необходимо единодушие на сегашните 26 шенгенски държави.

Резервите на Холандия са споделяни от Франция, Германия, Швеция, Финландия и Дания, посочва БТА. Тези държави са обезпокоени от корупцията в България и Румъния, която според тях подкопава способността на двете страни да се борят срещу организираната престъпност и да контролират реално външните граници на Шенген за незаконен трафик, включително на хора и наркотици.

Представителите на Холандия очакват да наблюдават за по-дълъг период предприетите промени в България по отношение на организираната престъпност и корупцията, тъй като до неотдавна докладите на ЕК в тази област са породили безпокойство. Това заяви пред български журналисти в Люксембург вицепремиерът Цветан Цветанов, който участва в заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Явно последните два доклада не са били достатъчни за тях, надявам се предстоящият следващия месец да потвърди тенденцията, очаквана от нашите партньори, добави вицепремиерът. За нас е изключително важно, че на днешния Съвет на ЕС министрите на Франция и на Германия отчетоха постиженията на България, посочи Цветанов.

Той добави, че Съветът е потвърдил доклада за техническата готовност на страната ни за присъединяване към Шенген, както и направеното в областта на борбата с организираната престъпност и корупцията. Изключително полезна за България и Румъния е приетата днес позиция, че не по-късно от септември тази година трябва да бъде взето решението за влизането на двете страни в Шенген, независимо наведнъж, или поетапно, коментира вицепремиерът.

По неговите думи представителите на всички държави, с изключение на една /Холандия/, са били позитивни в оценките си за направеното от България и Румъния. Холандия имаше определени резерви, но очаквам след публикуването през юли на доклада на ЕК за сътрудничество и оценка нещата да изглеждат съвсем различно, допълни той.

"Германия иска да се убеди, че ситуацията в (България и Румъния) се нормализира и подобрява, що се отнася най-вече до корупцията, юридическата сигурност и правовата държава", заяви в Люксембург германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих.

Източници от германската делегация съобщиха, че Фридрих и френският му колега Клод Геан са се споразумели да изчакат публикуването на доклада на Европейската комисия през юли, преди да вземат решение.

Клод Геан изрази очакване през септември да бъде взето решение за по-нататъшното разширяване на Шенген. Геан направи това изявление на пресконференция в Люксембург, където заседава Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Според него е възможно присъединяването на България и Румъния към свободната от граничен контрол зона да стане на два етапа, както е предложила Германия по-рано тази година. Предвижда се първият етап да доведе до отварянето на въздушните и морските граници на двете страни, а на втория етап да бъдат вдигнати и сухопътните граници.

В отговор на въпрос какви са сроковете, в които се предвижда това да стане, Геан уточни, че през септември вероятно ще бъде решено кога да започне първата фаза. По неговите думи едва след доклада на ЕК за сътрудничество и оценка през юли 2012 година ще бъде възможно да се предвиди кога ще отпаднат сухопътните граници.

Европейският комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом призна тази сутрин, че не очаква на днешната среща да бъде определена дата за присъединяване на България и Румъния към Шенген, предаде АПА.

Шенгенското пространство за свободно движение включва 22 от 27-те държави от Европейския съюз - без Великобритания и Ирландия, които и не искат да влизат в него, Кипър, Румъния и България. В Шенген са Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, които не членуват в ЕС.

Източник : Инфобългария