English Начало Контакти

България в ЕС

Минималната заплата става 270 лева от 1 септември

 

Социалните партньори постигнаха съгласие минималната работна заплата да бъде увеличена от 240 на 270 лв. от 1 септември, съобщи пресслужбата на Министерския съвет след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Според финансовия министър Симеон Дянков по време на заседанието е имало много различни мнения – синдикатите са искали това да стане веднага, каквото е било желанието на Тотю Младенов, а голяма част от работодателските организации са искали или това въобще да не тава или да става от 1 януари.

Според КНСБ от 1 януари следващата година минималната работна заплата трябва да стане 290 лв.
От първи септември с една трета ще бъдат повишени и вдовишките пенсии, бе решено още на заседанието.

Синдикатите искат увеличение на пенсиите за всички пенсионери с 2,5%, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Димитров заяви, че преди месеци КНСБ е внесла предложение за цялостно увеличение на доходите, съобразно с инфлацията и посочи, че това са 7-те предложения на синдиката за доходите.

Още на следващото заседание социалните партньори ще разгледат възможностите голяма част от сегашните обвързаности с минималното трудово възнаграждение да отпаднат, като например плащанията за политическите партии.

Във връзка с увеличаването на минималната работна заплата и необходимостта от компенсиране на делегираните бюджети, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се ангажира да бъдат осигурени необходимите компенсации за Агенцията за социално подпомагане и в областта на средното образование.

Ще се търсят начини за компенсиране на бюджетите и на общините в страната. С шест месеца се удължава срокът на представителност на организациите на работодателите и на работниците и служителите. Досега, с решение на МС от 2007 г., този срок е 4 г.

В България говорим за повишаване на минималната заплата, която е най-ниската в Европа, а имаме и ръст на икономиката, говорим също за по-големи вдовишки пенсии, за да подкрепим хората, които са останали сами на преклонна възраст.

Това го приемете повече като социална политика, която водим, заяви пред български журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов.

Източник: Регал