English Начало Контакти

България в ЕС

Програмата REACH - борба за екологично чист свят

 

ЕУРАТЕКС - европейската текстилна асоциация разпрати писмо до своите асоциации-членове, чиито асоцииран член е и БАПИОТ, свързано с новата европейска политика за химическите вещества - REACH.  Най-общо програмата съдържа най-общо три елемента - новости в регистрацията, оценката и разрешението за ползване на химическите вещества, използвани в дадената индустрия.

Всички вносители и производители, а също и потребителите ще трябва да доказват сигурността на химическите вещества и безопасността от употребата им. Това води до много нови задължения и изисквания към производителите и восителите на химикали за текстилното производство, апретури и др., а също означава и допълнителни разходи за фирмите-производителки на текстил.

В тази връзка Европейската асоциация ЕУРАТЕКС разработва проект за консолидиране на информация и разработване на IT методи за ефективно използване на тази информация в контекста на REACH. Ето защо обръщаме се към фирмите за събиране на средства за подпомагане на този проект.