English Начало Контакти

България в ЕС

Българското митническо законодателство се хармонизира с правото на ЕС

 

Правителството прие промени в Правилника за прилагане на Закона за митниците, с което българското митническо законодателство се хармонизира с правото на ЕС. С измененията и допълненията в подзаконовата нормативна база се постига съответствие с регламентите на Европейската комисия и с Митническия кодекс на ЕО.

В частта, свързана с тарифното класиране на стоките, предложените промени целят създаването на условия за издаване на обвързваща тарифна информация и обвързваща информация по произходи за група идентични стоки. В момента молбата може да се отнася за една конкретна стока. Промяната е свързана с подготовката за тестване и включване към модула EBTI на системата ITMS. Чрез въвеждането на формуляр на искането за предоставяне на обвързваща тарифна информация ще се улесни значително дейността на търговските оператори при подаването на искания за издаване на такава информация, тъй като в приложението изрично ще са посочени всички необходими за попълване данни.

С промените в правилника ще се създадат по-облекчени условия за разрешаване на митническите икономически режими и режима внос на стоки със специфично предназначение при подаване на искане за единно разрешение. Според сега действащите разпоредби, с изключение на случаите при временен внос, лицата следва да подават искания пред митническите органи на мястото, където водят основната си отчетност и където извършват поне част от операциите, за които се иска разрешение. Досегашният опит от прилагането на този ред показва, че изискването за едновременното наличие и на двете условия, необходими за определяне компетентността на митническите органи, не е в състояние да обхване всички случаи в практиката. Поради това се предвижда възможността, когато компетентните митнически органи не могат да бъдат определени съгласно съществуващите разпоредби, искането за издаване на единно разрешително да се подава пред митническите органи в района, на който лицата водят основната отчетност за целите на последващия контрол.

Във връзка с влизането в сила от 1 юли 2006 г. на Закона за акцизите и данъчните складове, с който на митническите органи се възлагат контролните функции на акцизните стоки, включително и тези под режим отложено плащане на акциза, в правилника ще бъде въведена разпоредба, която да регламентира обвързването на износните митнически документи с придружителния административен документ, посочен в чл. 36 на закона.