English Начало Контакти

България в ЕС

Нов митнически документ в търговията ни с Турция

След 1 януари 2007 г. Споразумението за свободна търговия между България и Турция спира действието си. Движението на стоки между двете държави ще се осъществява според правилата на Митническия съюз на ЕС, който ще изисква товарите да са придружават не от сертификат Евро1, а от документ А.TR.

Турция има споразумение с ЕС, хармонизирала е законодателството си в митническата област с европейското, както и почти всички документи и сертификати.

Тези предстоящи промени обсъдиха на среща в БТПП председателят на Палатата Божидар Божинов и новият търговски съветник в Посолството на Турция у нас Четин Ялмъз.Той беше представен от Гю Ялчин, съветник в дипломатическата мисия.

Участниците в срещата изразиха увереност, че търговско-икономическите контакти между двете страни ще продължат развитието си. Постигнатият баланс в политически и икономически план не трябва да се нарушава, посочи председателят на Палатата. Той допълни, че Турция е търговски партньор номер 1 за България на Балканите. 26% от всички регистрирани чуждестранни фирми в Българската търговско-промишлена палата са с турски капитали.

България, Турция и Румъния трябва да работят за изграждането на инфраструктура, която да свързва Азия с Европейския съюз, и за построяването на втори мост над р. Дунав, подчерта Божидар Божинов и декларира, че БТПП ще подкрепя турския бизнес по пътя му към Европа. Източник бюлетин "Инфобизнес"