English Начало Контакти

Информация за проекти

Проект EMS-Textile

 

Проектът EMS-Textile цели да популяризира добрите практики за управление на енергията в отраслите на текстилната промишленост в Гърция, Португалия, Испания и България. Разработва ръководства за управление на енергията, сравнителен анализ и мерки за енергийна ефективност, както и наръчници с добри практики, които ще се предоставят на малките и средните предприятия, работещи в сферата на текстила, с цел въвеждане на управление на енергията. При разработването на инструментите се взимат предвид световните тенденции и опит в тази насока.

Периодично ще се организират информационни семинари, една международна конференция, семинари за обучение и пробно внедряване на управлението на енергията. Широкото популяризиране на резултатите от проекта на национално и европейско ниво ще бъде гарантирано посредством изграждената Мрежа за енергийна ефективност, публикуване на статии, интернет страница, презентации на избрани добри практики и разпространение на брошури. Изпълнението на предложените практики ще се подпомага от специализирани консултантски бюра, създадени във всяка от страните-участники в проекта. 

Кратко описание на дейностите на проекта
Мрежа за енергийна ефективност

Проектът EMS-Textile е насочен към ръководители на промишлени предприятия, консултанти в различните области на енергетиката, учени, инженери, представители на държавни институции и учебни заведения с технически профил. Около 200 ключови фигури от всички участващи страни сформират Мрежа за енергийна ефективност (МЕЕ), която ще подпомага разработването на проекти и по-специално дейностите, свързани с разпространението на информация и рекламата. Някои членове на МЕЕ подпомагат популаризирането на резултатите чрез дадени интервюта, други попълват въпросници или поемат специфични задачи. Техните предложения са взимани под внимание при изпълнението на проекта. Те активно работят за увеличаването на ефекта от разпространението на резултатите от проекта, като оценката на резултатие зависи до голяма степен от тяхната перценка.

Информационни семинари

Във всяка от страните-участнички в проекта: Гърция, Португалия, Испания и България, беше проведен по един информационен семинар. На него присъстваха около 50 представители на текстилни предприятия, индустриални камари, държавни институции, както и други участници на пазара, като консултантски фирми, инженерни и научни асоциации и технически училища и университети. На семинарите бяха представени Системата за управление на енергията, Практиките за енергийна ефективност и останалите инструменти, разработени в рамките на проекта. Информационните семинари бяха организирани от  Консултантските бюра, сформирани в рамките на проекта. Те  спомогнаха за развитието на Мрежата за енергийна ефективност.

Семинари за обучение

Във всяка от страните-участнички в проекта: Гърция, Португалия, Испания и България, ще бъде организиран и по един семинар за обучение. Програмите за обучение ще имат една и съща обща структура, но за всяка държава ще бъдат отчетени специфичните национални условия. Семинарите ще бъдат предназначени за ръководители на производства, учени, консултанти и инженери.  Обучаващите се ще бъдат избирани най-вече чрез Мрежата за енергийна ефективност. Основните акценти в обучението ще бъдат добрите практики в управлението на енергията и енергийната ефективност. Допълнително ще бъдат представяни стимулите и възможностите за финансиране. Програмите ще бъдат разработени гъвкаво, така че да могат да се посещават от специалисти с по-ограничено време. Участниците в програмата за обучение ще се регистрират и на завършилите ще се издава сертификат.  

Пробно внедряване

Ще бъдат избрани от шест до осем предприятия, по едно или две от всяка страна-участничка, в които ще се приложи пробно внедряване на управление на енергията. Вниманието ще бъде насочено основно към цеховете за багрене, предачество и апретиране, тъй като при тях е налице висока консумация на електроенергия. На първо място ръководствата на предприятията ще определят и одобрят тяхната енергийна политика, след което ще бъдат набелязани дългосрочните цели на Системата за управление на енергията. Ще се извършат енергийни обследвания и ще се посочат необходимите мерки. Ще бъдат разработени програми за запазване на енергията въз основа на извършените обследвания и въведените практики за енергийна ефективност. Специфичните цели на програмите ще се определят, вземайки под внимание предоставения сравнителен анализ. Необходимите управленчески процедури ще бъдат разработени в съответствие с предложените указания за енергийно наблюдение. Персоналът на предприятията ще бъде обучен и програмата ще стартира. Всички изисквания  на системите за управление на енергията ще бъдат изпълнени и пробната експлоатация ще започне. Заключенията от пробното внедряване ще се използват за подобряването на предложените от проекта EMS-Textile практики. 

Заключителен семинар

В края на проекта EMS-Textile ще се организира международен семинар, който ще се проведе в Гърция и на който ще бъдат представени крайните резултати и заключения от проекта. За участие ще бъдат поканени представители на организациите-партньори в проекта, членовете на Мрежата за енергийна ефективност, както и други компании и организации, проявяващи интерес към енергийната ефективност в промишленото производство. Ще бъдат набелязани планове за експлоатация на резултатите от проекта и за продължение на дейностите му. В заключение ще се състои кръгла маса, на която ще присъстват основните организации от бранша за обмяна на опит и дискусии.

Сравнителен анализ - свали pdf (299Kb)

 Ръководство за управление на енергията -  свали pdf (1Mb)