English Начало Контакти

Информация за проекти

Стартира Програмата за трансгранично сътрудничество между България -Румъния 2007 - 2013 г.

     На 19 февруари на Конференция в гр. Кълъраш, Румъния, стартира "Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния 2007 - 2013 г.".
Програмата е в изпълнение на новата кохезионна политика на ЕС, насочена към сближаване на по-малко развитите държави членки, регионална конкурентоспособност и заетост и европейско териториално сътрудничество.
     Стойността на Програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България 2007-2013 г. е 262 млн.евро, от които 218 млн. евро са от Европейския фонд за регионално развитие, а 44 млн. евро са национално съфинансиране.
     Приоритетни й оси са достъпност, околна среда, икономическо и социално развитие и техническа помощ.
     По програмата за трансгранично сътрудничество могат да кандидатстват окръзите Нехединци, Долж, Олт, Телеорман, Кълъраш и Констанца от Румъния. От България избираеми са областите Видин, Враца, Монтана, Велико Търново, Плевен, Разград, Русе, Добрич и Силистра.
     По Програмата могат да кандидатстват физически лица, предприятия, неправителствени организации, обществени и местни институции и организации.
     По време на конференцията стана ясно, че през месец март тази година, ще бъде публикуван "Наръчник на молителя", през април - май ще бъдат обявени първите търгове по Програмата, а договорите се очаква да бъдат сключени до края на годината.