English Начало Контакти

Модни новини

Levi's е на еко вълна

 
Един от от най-големите потребители на памук, Levi Strauss все повече насочва вниманието си върху екологията в  производствените процеси. Levi Strauss предприе еко-стъпки в колекцията си  the Water<Less за която „изцежда водата” от производствения процес. Средно в довършителните процеси на чифт дънки се употребяват  42 литра вода, но в новата серия the Water<Less , необходимото количество намалява  до 28 на сто, а за някои от продуктите в новата линия - до 96%.

За да се създаде уникален вид и усещане на материята дънките са "завършени" в големи перални и сушилни. При традиционните методи, средно чифт дънки претърпява до 10 цикъла на пране с около 42 литра вода.

В изработването на новата колекция the Water<Less се намалява потреблението на водата в довършителните операции чрез прости промени в процеса:


• Намаляване циклите на пране  чрез последователно комбиниране на няколко мокри процеса с  един процес на пране.
• Включването на преработка с озон в процеса на изпиране.
• Премахването на вода от прането с камък.

" Макар да използваме същите материали и техники, за да създадем окончателния вид на нашите дънки, това, което е различно в the Water<Less е че ние значително сме намалили ролята на водата." казва Карл Киара, директор специални проекти на Levi's. "Понякога, по пътя към постигане на по-устойчив дизайн е добре да се преосмислят традиционните процеси и да намерим начин да ги направим по-добре."

Първите продукти от тази колекция  ще бъдат на пазара през януари 2011 г. и ще включват над десетина от класическите модели дънки и якета Levi's.

Тъй като компанията предвижда производството на 1,5 млн. чифта от тази колекция,  икономията на вода ще бъде около 16 млн. литра.

Източник: cotton news