English Начало Контакти

Модни новини

Европейската дамска мода през 2010г.

След близо две години рецесия, сектор дамска мода възвръща своята стабилност през 2010г. и дори предизвиква оптимизъм за следващите години.

Френската федерация за дамска мода представи своя отчет за 2010г. , подчертавайки окуражителните международни икономически признаци. Консумацията в Англия и Германия отчита покачване с 3%/ за страна,  покупателните нива във Франция се стабилизират, единствено Италия и Испания все още са с негативни резултати, отбелязвайки спад в консумацията на дамска мода със съответно -2% / на страна.

Франция отбелязва оборот от 11,6 милиарда евро през 2010г. и то само в сектор дамска мода. Забелязва се покачване на количеството на продажбите, тоест налице е един нов модел на пазаруване, по-рационален и по-практичен.

Основният пазарен дял ( 33,5% ) отново принадлежи на специализираните модни вериги ( Зара, Н&М, и др. ), които през последната година не само наблегнаха на отварянето на нови магазини, но и на развитието на своите онлайн продажби.

Интересно е да се отбележи, че големите хипермаркети (Карфур, и др.) отбелязват покачване на продажбите, залагайки на лансирането на нови колекции : по–луксозни и с по-високо качество.

През изминалата година , дамите са станали по-прецизни в своя шопинг, наблегнали са на промоционалните оферти, но са засилили своя интерес към новите марки. 

Източник: ФешънМаг