English Начало Контакти

Модни новини

Модна къща Пиер Карден се продава за 1 млрд. евро

 

След повече от шест десетилетия в областта на модата, 88-годишният френски дизайнер Пиер Карден е готов да продаде бизнеса си за колоритната сума от 1 милард евро.

Според Wall Street Journal актуалната оценка на модната къща не може да бъде оценена на повече от  € 200 милиона евро, но тази информация остава  непотвърдена поради липса на актуални финансови данни.

Преди няколко години Пиер Карден отново бе решен да продаде бизнеса си на цена от 500 милиона евро, но до крайна сделка така и не се стигна.

Френската марка, която бе етикет за лукс през 60-те и 70-те години на 20 век, се превърна в компания за масовия пазар в последните десетилетия, с над 400 лиценза в цял свят. В днешно време марката Пиер Карден може да бъде видяна върху облекло, парфюми, мебели, велосипеди, ресторанти, и много други.

Родом от Венеция, Пиер Карден се мести в Париж и започва работа за Christian Dior, веднага след което стартира собствена модна къща през 1950 година. През 1960г. Пиер Карден прави фурор със своите футутистични авангардни модели и луксозни облекла с космически форми, както и със смесиците от текстил, вълна и пластмаса.
Подобно на други модни гиганти като Dior и Gucci, Карден разширява империята си чрез лицензи на продукти, различни от модата. За съжаление,  дизайнерът се разпростира толкова надалеч, че скоро логото на неговата фирми започва да се среща върху отоплителни уреди, порцеланови съдове, детски колички и дори върху тоалетни чинии.

И докато останалите модни компании внимателно подбират лицензите си с цел да не навредят на репутацията си, Пиер Карден е щастлив да продава името си на хиляди продукти в световен мащаб.  В началото това влияе изключително добре на популярността и финансовото положение на марката, но много скоро се оказва пагубно за имиджа й и Пиер Карден загубва позицията си на основен играч в областта на луксозните стоки.

Днес, Пиер Карден има един единствен собствен магазин във Франция, а статистиката показва силен отлив на клиенти.

Пиер Карден неколкократно обсъжда възможностите за продажба на своята модна къща с английски, американски и дори китайски инвеститори, но за момента без резултат. Важно условие при продажбата : Г-н Kарден държи да остане на поста творчески директор във фирмата, дори и след нейната продажба. „Това е изцяло в интерес на марката”, изказва се дизайнера.

Източник: Wall Street Journal