English Начало Контакти

Модни новини

Платове и текстил : откъде започва модата – тенденции пролет / лято 2014

Мода най-често се ражда от материята и една вдъхновяваща идея. В такъв случай, какви са тенденциите за новите платове и материи за Пролет / лято 2014 година, които изложението Premier Vision в Париж разкри : плетива, коприни, еко тъкани, кожи, технически текстил, и още много много други.

Новото за сезона са суровите луксозни тъкани. Тежки , компактни, визуално сурови тъкани ще са ключови за следващия сезон. Сплитки и суров памук сякаш ни носят аромат на сено и селска къща.

Друга тенденция са хибридните и смесени т.н «мутирали» платове, като примерно водоустойчива коприна или работен лен. Контрастите са безкрайни : обикновени и декоративни тъкани се смесват,  лукс и технически материали.

Ивиците се налагат не само тази година , но и през следващия сезон, като не са задължително само вертикални или хоризонтални, но наблюдаваме и смесени, преплетени, кръгови модели, тънки и/ или дебели ивици, ясни или размазани, дори преплетени с цветя или други фигури.

Цвят – задължителен за летните колекции. Има от всичко : ярки цветове или пастели се смесват , за да създадат едно ново цветно поколение, фини цветови гами балансират с дълбоки наситени нюанси.

Присъстват отново и колекциите с тъкани оригами, гладки и еднородни. Едновременно наблюдаваме и фини и непрозрачни тъкани, или обратното – плътни и прозрачни. Разнообразие от еко тъкани  - околната среда остава постоянен източник на вдъхновение и е отново от ключово значение. Не случайно на изложението бяха представени и едни от новите колекции тъкани от рециклирани материи и прежди.