English Начало Контакти

Модни новини

Консумацията на облекло за възрастовата група 15-24 остава динамична в Западна Европа въпреки кризата

Докато модната индустрия като цяло все още страда от последиците от икономическата криза, пазарът на младите констатира динамика. Според проучване на френския моден институт , потреблението на облекло във възраст 15-24 години отбелязва постоянно покачване от 2010 година насам. Оказва се дори, че в някои държави от Западна Европа, младежите в посочената вече възрастова категория са склонни да похарчат повече за облекло, отколкото възрастните. Напр. във Франция младежите и девойките отделят за облекло съответно по 622 и 630 евро средно на година. За сравнение, годишният бюджет пак във Франция на една жена и мъж над средната възраст са съответно 420 и 353 евро.

А като цяло, през 2011 година във Франция консумацията на облекло от тинейджърите е довела до продажби на стойност от 5 милиарда евро.  

Девойките в Западна Европа пазаруват основно в специализираните вериги, тип Зара, Н§М, и др., където осъществяват 52% от своите покупки, 13%  - в мултибрандови магазини и едва 10% - в супермаркети, тип Карфур. При младежите тенденцията е почти същата : 40% от своя бюджет харчат в специализираните магазини, 26%  - в мултибрандови магазини и 12% - в спортни магазини.

Най – предпочитаният артикул на всички тинейджъри  се оказва тениската т.н. тишърт. Пак във Франция, през 2012 г. са продадени над 47 милиона тишъртки за тинейджъри , срещу 21 милиона чифта дънки.