English Начало Контакти

БАПИОТ и неговите членове в пресата

9 януари – Бертрам Ролман в интервю за радио България и „Money.bg” “Ишлемето е само временно явление за България ”

В резюме :   

«Налице е тенденция за оттегляне на големите световни марки от Китай към Южна Европа, и то точно към Балканите. Смята г-н Бертрам Ролман, заместник-председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил и член на борда на директорите на „Еуратекс" (Euratex), и изброи някои от причините за този обрат:

През последните три години заплатите в Китай са се повишили, а също и изискванията към условията на труд от страна на китайските власти. А това бяха основните конкурентни предимства на Китай. Увеличението на транспортните разходи от далечната страна към Европа е също важен аргумент. Както и известните затруднения в общуването на големите световни марки с китайските производители.

Година след година, тези фирми са все по-разочаровани от Китай и търсят алтернатива именно на Балканите. За момента България запазва конкурентно предимство в региона. 
Не само заради най-ниски работни заплати в Европа, но и заради изградено си реноме на висок професионализъм. В Гърция и Турция трудовото възнаграждение е доста по-високо.

В Македония заплащането е почти същото, в Румъния малко по-високо, но сравнимо. След няколко години на този пазар се очаква да се намеси успешно и Сърбия. Украйна вече влезе в играта.

Чистото ишлеме е само временно явление за България, убеден е г-н Ролман. Това сме го наблюдавали вече в Турция, в Китай. И китайците са започнали първо с ишлеме и чужди материали, след това са преминали към използване на собствени платове, собствени кройки, собствен завършен продукт.

Г-н Ролман препоръчва фирмите, работещи на ишлеме у нас, да разширяват кръга от операции, които да извършват сами, като например разработване на моделите, създаване на кройките, работа със собствени материали и т. н. Убеден е, че след няколко години дори големите марки ще бъдат склонни да приемат от подизпълнителите по-цялостен техен продукт.”