English Начало Контакти

БАПИОТ и неговите членове в пресата

Нови 31 фирми станаха членове на Асоциацията на текстилците

Над 180 фирми от бранша членуват вече в Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ). Тридесет и една шивашки компании са се приобщили към Асоциацията през т.г., отчитат от ръководството й, като допълват, че през 2006 г. новите членове са били около 20. 

Сред новоприетите т.г. са "Родина - Попово" ООД. В компанията работят над 1100 души. Това я нарежда сред най-големите работодатели в региона. Фирмата е производител на дамско облекло и изнася продукцията си за Германия, Англия, Франция, САЩ, Канада и др.  

Заетост на над 770 души осигурява друга от новоприетите фирми - Дзалли - Габрово. Компанията произвежда бельо, бански костюми и горен трикотаж. Продукцията се изнася изцяло в Италия, съобщи управителят й г-жа Христина Кръстева

Добри позиции на чуждия пазар има и друга фирма от новите членове на Асоциацията - "Нитекс 50" - София. Тя е специализирана в производството на вълнени, смесени и памучни тъкани за връхно мъжко и дамско облекло. Софийската фирма реализира продукцията си основно в ЕС и САЩ.

Компанията участва ежегодно в престижното изложение "Примиер Визион" във френската столица, където представя колекциите си за сезоните пролет-лято и есен-зима. В производството на "Нитекс 50" са ангажирани 150 души. 

"Членството ни в Асоциацията е полезно за нас, тъй като участваме в семинари, обучения за повишаване конкурентноспособността на фирмите и получаваме информация за финансиране по проекти", обясни Лилия Евтимова, специалист по продажбите във "Фея" ЕООД - Чирпан. Фирмата предлага богат асортимент на работно облекло, като осигурява заетост на близо 100 души.  

Като цяло членството в Асоциацията дава възможност за своевременно информиране на фирмите за развитието на международната и вътрешна търговия с облекло и текстил, обясни г-жа Валерия Жекова, председател на УС на БАПИОТ.

Сред приоритетите на Асоциацията е да проучва и защитава интересите на членовете си и на бранша - на национално и Европейско ниво /като член на ЕУРАТЕКС/, обясниха още БАПИОТ.
В началото на следващия месец БАПИОТ ще обяви приоритетите си за работа през следващата година и ще отчете основните си дейности за т.г.

Очаква се на традиционния Годишен бал на индустрията Асоциацията да награди представители на държавните институции, партньори от бизнессредите с принос за развитието на бранша и журналисти, отразявали обективно и коректно дейността на сдружението.

Източник: Actualno.com; News.expert.bg